Logo Champions League

Droomstart United niet genoeg tegen sterk Bayern

Klik hier als je geen blauwe balk boven ziet

Manchester, Old Trafford, 7 april 2010 - return kwartfinale Champions League

Manchester United - Bayern München 3-2

-
Manchester United - Bayern München
Doelpunten:
 3.Gibson (Rooney)1-0
 7.Nani (Valencia)2-0
 41.Nani (Valencia)3-0
 43.Olic (Müller)3-1
 74.Robben (Ribéry)3-2
Kaarten:
 18.Rafael
 27.Van Bommel
 50.Rafael
 54.Badstuber
Opstelling:
Van der Sar;Butt;
RafaelLahm
Ferdinand (C)Van Buyten
VidicDemichelis
Evra;Badstuber;
FletcherRobben (76. Altintop)
Carrick (80. Berbatov)Van Bommel (C)
Gibson (81. Giggs);Schweinsteiger
ValenciaRibéry;
10 Rooney (55. O'Shea)Müller (46. Gomez)
11 Nani.Olic (85. Pranjic).
Trainer:FergusonVan Gaal
Scheids:Rizzoli(Italië)
Toesch.:*??
Pogingen op doel: 6 7
Pogingen naast: 11 3
Corners:7 9
BS: 0 2
OT: 16 9
f
Man of the Match:Rooney (8) Dat Wayne Rooney net op tijd fit was om aan de wedstrijd te beginnen, was een grote opsteker voor Ferguson. De 24-jarige spits is niet alleen afmaker, maar ook regisseur bij Manchester United. Hij was betrokken bij alle Engelse doelpunten, met achtereenvolgens een korte combinatie (Gibson), een diepe bal (Nani) en een gelikt overstapje (wederom Nani). Rooney speelde in Manchester jarenlang in de schaduw van Cristiano Ronaldo, maar nu schat het brede publiek hem op waarde. Hij is in technisch én tactisch opzicht een van de sterkste spitsen van Europa.
f
Geturfd:Robben (7) (in de 76ste minuut gewisseld voor Altintop) Net als collega Rooney was ook Arjen Robben pas kort voor de wedstrijd fit verklaard. En evenals Rooney drukte Robben zijn stempel op de wedstrijd. Robben maakte het beslissende doelpunt: een strak schot vanaf de rand van het strafschopgebied na een corner van Ribéry. Het schot vormt het voorlopige hoogtepunt in het productiefste seizoen dat de vleugelspeler tot nu toe doormaakt.
   Tot aan zijn goal speelde Robben redelijk, maar niet meer dan dat. In de duels was hij sterker dan ik verwachtte, maar zijn individuele acties bleven grotendeels ongevaarlijk. Als Manchester United zich liet zakken, zoals dat het grootste deel van de wedstrijd het geval was, was er voor Robben geen doorkomen aan. Hij passeerde zijn vaste bewaker Evra slechts één keer. De meeste dreiging gaat van Robben uit tijdens de omschakeling naar balbezit, of wanneer hij naar binnen trekt.
f
Prima: 1+1=2
Goed: 13+14=27
Mhwaah: 3+4=7
Slecht: 1+5=6
Totaal: 2+27+7+6=42
Ballen veroverd: 1+0=1
Balverlies:1+4=5
Meteen weer ingeleverd: 3+0=3
Duels posi:5+4=9
Duels nega:2+3=5
OT's mee: 1+0=0
OT's tegen:0+0=0
Pogingen op doel: 0+1=1
Pogingen naast:0+0=0
Verdeling passes:
Voor: 2+3=5
Links: 3+10=13
Rechts: 1+1=2
Achter: 6+4=10
f
Commentaar: Afscheid nemen van routiniers is een pijnlijk proces. Dat geldt des te meer voor Manchester United, de grootste traditieclub van de Europese top. Manager Sir Alex Ferguson, die al 24 jaar in dienst is van United, werkt nu vijftien jaar samen met Scholes, Giggs en Gary Neville. Vorige week speelden Scholes en Neville nog in de basis, maar nu kwamen ze niet eens in actie. Ferguson zag in de 19-jarige Braziliaan Rafael een betere mandekker van Ribéry dan in Gary Neville. Achteraf had hij beter kunnen kiezen voor de trage routinier. Ribéry maakte handig gebruik van de gretigheid van Rafael, die twee gele kaarten nodig vond om de Franse dribbelaar af te stoppen.
   Het rood van Rafael, dat kort na rust viel, en de manier waarop Ferguson met die tegenslag omging, waren achteraf cruciaal voor de 'winst' van Bayern. De Duitsers hadden bij een 3-1-achterstand nog één doelpunt nodig om zich te plaatsen voor de halve finale. Dat Ferguson kort na de rode kaart de uitstekende Rooney van het veld haalde was waarschijnlijk te verklaren door zijn blessure. Maar de entree van verdediger John O'Shea was niet genoeg om Bayern af te stoppen.
   Na de rode kaart koos Ferguson ervoor om alleen Nani en Valencia voorin te houden. De twee vleugelspelers zijn vergelijkbaar: ze zijn snel en handig, maar weinig balvast. Met deze voorhoede kan United counteren, maar niet zelf het spel maken. Het gevolg was dat Bayern het initiatief overnam. Vastgezet op eigen helft met één man minder kon Manchester United alleen maar hopen dat een tegengoal zou uitblijven. In de 74ste minuut was het raak: na een van de vele Duitse corners schoot Robben van de rand van het strafschopgebied langs Van der Sar.
   Pas vijf minuten later speelde Ferguson zijn joker: de centrale spits Berbatov, balvast en ervaren. De Bulgaar was de logische vervanger van Rooney, maar hij kwam te laat om United te redden.