Logo Euro 2004

Nederland en Duitsland brengen elkaar nog niet uit balans

Klik hier als je geen blauwe balk boven ziet

Oporto, Estádio Dragão, 15 juni 2004 - poulewedstrijd EK

Duitsland - Nederland 1-1

-
Duitsland - Nederland
Doelpunten:
30.Frings (vrije trap)1-0
81.Van Nistelrooij (Van der Meyde)1-1
Kaarten:
12.Kuranyi
29.Cocu
73.Stam
90.Ballack
Opstelling:
Kahn (C);Van der Sar;
FriedrichHeitinga (74. Van Hooijdonk)
NowotnyStam
WörnsBouma
Lahm;Van Bronckhorst;
Schneider (68. Schweinsteiger)Cocu (C)
HamannVan der Vaart
BallackDavids (46. Sneijder);
BaumannVan der Meyde
10 Frings (79. Ernst);Van Nistelrooij
11 Kuranyi (85. Bobic).Zenden (46. Overmars).
Trainer:VöllerAdvocaat
Scheids:FriskZweden
Toesch.:48.197
SOT: 2+2=40+4=4
SW: 2+7=9 2+5=7
Corners:2+3=5 0+7=7
BS: 0+0=0 0+0=0
OT: 4+11=15 11+4=15
f
Man of the Match:Ballack (8) Michael Ballack speelde met twee verdedigende middenvelders in zijn rug achter eenzame spits Kevin Kuranyi. De ster van Bayern München had zo alle vrijheid om te doen waar hij goed in is: veel lopen en gevaarlijke passes afgeven. Helaas voor hem zat Kuranyi behoorlijk in de tang bij de Nederlandse verdedigers en was er ook weinig diepgang vanuit de vleugels. Het grootste gevaar stichtte Ballack daarom door met zijn loopacties. De middenvelder verbleef veel in de ruimtes tussen de verdedigers en middenvelders van Nederland en was belangrijk door aansluiting voor de andere middenvelders mogelijk te maken.
   Of Ballack net zo'n goed toernooi zal doormaken als twee jaar geleden, hangt af van de prestaties van de rest van het Duitse elftal, maar uiteraard ook van de vorm van Ballack zelf. De 27-jarige speler heeft een redelijk moeizaam seizoen met Bayern München achter de rug. Het lijkt er in ieder geval op dat bondscoach Rudi Völler zijn hoop op Ballack heeft gevestigd. Zolang hij zijn elftal om Ballack heen formeert, blijft die in ieder geval sterke wedstrijden afleveren.
f
Geturfd:Stam (7) Jaap Stam gaat volgens mij een prima toernooi spelen. De verdediger van Lazio (31) zal na het EK afzwaaien als speler van het Nederlands elftal. Stam heeft vast geen zin om zijn interlandcarrière te beëindigen zonder een finale te hebben gespeeld. Stam, die ik zie als de beste speler van Oranje, zal alles op alles willen zetten.
   Stam voerde zijn taken vanavond goed uit. Verdedigend werd hij maar één keer verrast, toen hij zich op het middenveld de bal liet afsnoepen door Michael Ballack en dat moest corrigeren ten koste van een gele kaart. Voor dit incident, dat plaatsvond in de 73ste minuut, had Stam nog geen enkele echte fout gemaakt.
   Het nieuwe centrale duo Stam-Bouma legde de enige Duitse spits Kevin Kuranyi aan banden, maar een groot punt van kritiek is het feit dat geen van beide spelers het goed aandurft om bij balbezit even door te schuiven naar het middenveld. Dit trucje, dat wordt gezien als een typisch Nederlandse manier om de druk op de tegenstander op te voeren, is iets wat Jaap Stam in het verleden aan zijn ervaren collega Frank de Boer kon overlaten. Recordinternational De Boer heeft echter zo aan snelheid ingeboet, dat Dick Advocaat hem liever op de bank zet. Hiermee komt automatisch meer verantwoordelijkheid in aanvallend opzicht op de schouders van Stam te liggen. Jaap Stam is op z'n best als hij zich vooral op verdedigen kan toeleggen.
f
Prima: 5+3=8
Goed: 13+23=36
Mhwaah: 3+2=5
Slecht: 0+2=2
Totaal: 8+36+5+2=51
Ballen veroverd: 4+4=8
Balverlies:1+1=2
Meteen weer ingeleverd:1+3=4
Duels posi:8+5=13
Duels nega:2+2=4
OT's mee: 0+0=0
OT's tegen:1+1=2
Pogingen op doel: 0+0=0
Pogingen naast:0+0=0
Verdeling passes:
Voor: 3+13=16
Links: 6+3=9
Rechts: 2+10=12
Achter: 2+1=3
f
Commentaar: Duitsland - Nederland als eerste EK-wedstrijd lijkt op voorhand een legendarische wedstrijd, een duel tussen twee grootmachten. Nu was het vooral een wedstrijd tussen twee landenteams die strijden tegen hun eigen status. Beide elftallen zitten opgescheept met een irreëel verwachtingspatroon. Nederland heeft niet meer de topselectie van een jaar of vijf geleden. Veel van de smaakmakers van toen zijn inmiddels oud en versleten. Duitsland stond twee jaar geleden vanuit het niets in een wk-finale, maar de technische kwaliteiten van bepaalde spelers doen denken aan alles behalve internationaal voetbal. Beide landen verloren hun laatste oefenwedstrijd voor het EK tegen een land dat zich niet heeft gekwalificeerd voor het EK: Nederland met 0-1 van Ierland, Duitsland zelfs met 0-2 van Hongarije.
   Duitsland was aanvallend onmachtig, Nederland niet veel beter. Vroeg in de wedstrijd kreeg Ruud van Nistelrooij een mogelijkheid na een lange bal van Phillip Cocu. Duitsland had nog geen kans gehad toen een vrije trap van Torsten Frings zomaar langs Edwin van der Sar zeilde. Nederland kon na de 1-0 niet genoeg bieden om serieus aanspraak te maken op de gelijkmaker. Beide buitenspelers waren niet dreigend genoeg. Rafael van der Vaart speelde wel erg dicht in de rug van Van Nistelrooij, zodat niet alleen de Brabantse spits, maar ook de jonge Ajax-middenvelder onbereikbaar was.
   Pas na het opofferen van back Heitinga voor aanvaller Pierre van Hooijdonk ging Nederland minder statisch spelen. Er werd minder vaak traag rondgespeeld, maar meer gekozen voor minder voor de hand liggende opties. De dynamische middenvelder Wesley Sneijder liet de bal beter lopen, Marc Overmars was beter dan de flauwe Boudewijn Zenden.
   Ondanks het overwicht kwam de Nederlandse treffer onverwacht. Andy van der Meyde gaf de voorzet vanaf rechts, en Ruud van Nistelrooij, die aan zijn arm en shirt werd vastgehouden door mandekker Christian Wörns, zag kans om de bal achter Kahn te tikken. Een onwaarschijnlijke 1-1, die een vooraf logische eindstand op het bord zette. Voor beide landen geen gezichtsverlies, maar nog alle uitzicht op de volgende ronde.