Logo Champions League

Galásek sleept Ajax door voorronde

Klik hier als je geen blauwe balk boven ziet

Amsterdam, Amsterdam Arena, 27 augustus 2003 - return derde voorronde Champions League

Ajax - Grazer AK 2-1 na verlenging

-
Ajax - Grazer AK
Doelpunten:
 14.Ibrahimovic (Maxwell)1-0
 40.Kollmann (zelf)1-1
 104.Galásek (pen.)2-1
Kaarten:
 9.Ehmann
 28.Aufhauser
 65.Milinkovic
 68.Pogatetz
 78.Naumoski
 87.Sneijder
 90.Pötscher
 96.Pötscher
 103.Ehmann
Opstelling:
Lobont;Schranz;
GrygeraPötscher
PasanenTokic
EscudéEhmann (C)
Van Damme (56. Sneijder);Pogatetz;
GalásekRamusch (74. Standfest)
Van der Vaart (C)Milinkovic
Maxwell;Aufhauser
Pienaar (94. Sonck)Dollinger;
10 IbrahimovicNaumoski (100. Bazina)
11 Sikora (68. Wamberto).Kollmann.
Trainer:KoemanSchachner
Scheids:Ivanov(Rusland)
Toesch.:48.000
Pogingen op doel: 2+2+1=5 1+0+0=1
Pogingen naast: 1+1+2=4 3+5+0=8
Corners:5+4+1=10 1+2+0=3
BS: 0+0+0=0 0+1+5=6
OT: 7+10+2=19 10+9+5=24
f
Man of the Match:Galásek (7) In de heenwedstrijd in deze dubbele confrontatie tegen Grazer AK werd het slechte spel van Ajax voor een groot deel verklaard door de afwezigheid van TomᚠGalásek. De Tsjech was net op tijd fit om deze wedstrijd te kunnen spelen, en het is te merken aan het spel van Ajax of hij meedoet. Galásek heeft het zelfde talent voor het verdelen van het spel als Jari Litmanen. Zonder ingewikkeld te doen en altijd geconcentreerd zorgt Galásek voor een hoog baltempo, waar de hele ploeg in meegaat. Het was ook niet verwonderlijk dat de Oostenrijkse voetbalbandieten bewuste aanslagen pleegden op de zwakke enkel van de Amsterdamse dynamo. Eigenlijk zou bij afwezigheid van Jari Litmanen niet Rafael van der Vaart, maar nestor Galásek de aanvoerdersband moeten dragen. Drieëneenhalf jaar na het ontslag van het archetype als trainer van Ajax, heeft de club haar perfecte type-Wouters.
f
Geturfd:Sikora (5½)
68. Gewisseld voor Wamberto
Wamberto niet geturfd
Een jaar na de overgang van Victor Sikora van Vitesse naar Ajax is de Deventenaar nog niet echt losgekomen. Een groot deel van afgelopen seizoen was Sikora geblesseerd. Daardoor heeft hij maar in de helft van de competitieduels meegedaan. Zijn beste wedstrijd tot dusverre was de uitwedstrijd tegen Olympique Lyon, waar hij als defensieve middenvelder vooral veel verdedigend werk verzette. Mentaliteit heeft Sikora wel, een beslissende actie zoals PSV'er Arjen Robben veel minder. Bovendien is de voorzet van de van nature rechtsbenige Sikora - zeker vanaf de linkerflank - ook al niet dreigend. Zo nu en dan dwong Sikora de Oostenrijkers tot het weggeven van een vrije trap of hoekschop, maar ook vanavond bleek hij niet over genoeg oog voor de kleine ruimte te beschikken om tegen dergelijke onwelwillende tegenstanders doorslaggevend te zijn.
f
Prima: 1+0
Goed: 8+2=10
Mhwaah: 0+0=0
Slecht: 3+0=3
Totaal: 10+3=13
Ballen veroverd: 0+0=0
Balverlies:1+0=1
Meteen weer ingeleverd: 1+0=1
Duels posi:1+1=2
Duels nega:2+0=2
OT's mee: 1+1=2
OT's tegen:2+0=2
Pogingen op doel: 0+0=0
Pogingen naast:0+0=0
Verdeling passes:
Voor: 0+0=0
Links: 0+0=0
Rechts: 3+0=3
Achter: 1+1=2
f
Commentaar: Na de moeizame 1-1 in het Arnold-Schwarzenegger-Stadion stond er voor Ajax veel druk op de returnwedstrijd. De Oostenrijkers van Grazer AK, niet gezegend met veel talent, hielden zich meer bezig met trekken en schoppen dan met voetballen en zagen die aanpak in de veertigste minuut beloond met de gelijkmaker van voormalig FC-Twente-spits Roland Kollmann, die profiteerde van een slordige fout van Julien Escudé. Vanuit die gunstige 1-1-stand stuurden ze aan op een verlenging. Ajax liet zich niet van de wijs brengen door de overtredingen over het hele veld en bleef gewoon doordrukken, al werden er niet bijzonder veel kansen gecreëerd. Toch keerde de destructieve tactiek van GAK zich op den duur tegen de Oostenrijkers. Al in de 86ste minuut dwong invaller Wamberto bijna een strafschop af. Enkele minuten na de tweede gele kaart van zijn directe tegenstander Pötscher, leverde een actie van de Braziliaan een handsbal van Ehmann op, die op zijn beurt mocht vertrekken, en bovendien de zilveren strafschop, die veldkapitein TomᚠGalásek benutte. Ajax en niet Grazer AK in de Champions League, dat is maar goed ook. De Oostenrijkse afbrekers voegen helemaal niks toe aan het toernooi.