Logo Champions League

Ajax krijgt Milan op de rand van de afgrond, maar net niet er overheen

Klik hier als je geen blauwe balk boven ziet

Milaan, San Siro, 23 april 2003 - return kwartfinale Champions League

AC Milan - Ajax 3-2

-
AC Milan - Ajax
Doelpunten:
 30.Inzaghi (Sjevtsjenko)1-0
 63.Litmanen (Van der Meyde)1-1
 65.Sjevtsjenko (Inzaghi)2-1
 78.Pienaar (Van der Meyde)2-2
 90.Tomasson (Inzaghi)3-2
Kaarten:
 18.Ambrosini
 62.Costacurta
 76.Pasanen
Opstelling:
Dida;Lobont;
Šimic (83. Tomasson)Trabelsi
NestaChivu (C)
Maldini (C)Pasanen
Costacurta;Van Damme (46. Litmanen);
BrocchiPienaar (84. De Jong)
AmbrosiniYakubu
Rui Costa (85. Redondo)Sneijder
Kaladze (80. Rivaldo);O'Brien;
10 SjevtsjenkoVan der Meyde (89. Bergdølmo)
11 Inzaghi.Ibrahimovic.
Trainer:AncelottiKoeman
Scheids:Mejuto González(Spanje)
Toesch.:76.079
Pogingen op doel: 3+4=7 1+3=4
Pogingen naast: 2+2=4 4+3=7
Corners:3+5=8 2+1=3
BS: 2+0=2 4+2=6
OT: 13+8=21 4+10=14
f
Man of the Match:Litmanen (8) De wissel van Jari Litmanen ten koste van Jelle van Damme deed de wedstrijd kantelen. De geroutineerde Fin gaf het te lichte Ajax-middenveld met Sneijder, Yakubu, O'Brien en Pienaar body en daarmee het initiatief. Het begon te lopen, de bal ging rond en er kwam meer beweging in. Zo kwamen er meerdere kansen en kon Litmanen in de 63ste minuut gelijkmaken. In de 78ste minuut kwam Ajax opnieuw op gelijke hoogte. De Amsterdammers konden rondtikken op de helft van AC Milan. Dat de goal van Tomasson Ajax alsnog de das omdeed, doet weinig af aan de prestatie van Litmanen en Ajax in het algemeen. Jari Litmanen bewijst dat hij nog steeds de beste speler van het veld kan zijn in een wedstrijd op dit niveau.
f
Geturfd:Pienaar (6½) Steven Pienaar is dit seizoen definitief doorgebroken. De Zuid-Afrikaan kwam vooral in de uitwedstrijd tegen Arsenal nadrukkelijk bovendrijven als talent zonder overdreven respect voor grote namen. Helaas speelt Pienaar sinds maart nadrukkelijk op z'n tandvlees, vanwege het drukke programma.
   Pienaar speelde geen opvallende eerste helft. Aan de rechterkant kwam hij niet uit de verf. Hij kwam weinig voorbij Kaladze en Costacurta en van een positieve wisselwerking met Trabelsi was geen sprake. Na rust, toen Litmanen de verhoudingen deed verschuiven, was er weer iets te zien van het frisse spel van Pienaar. De middenvelder kon meer tikken en spelen en kwam voor het doel: in de 78ste minuut zat verdediger Costacurta ernaast, waarvan Pienaar kon profiteren: 2-2.
f
Prima: 0+0=0
Goed: 12+10=22
Mhwaah: 4+2=6
Slecht: 4+3=7
Totaal: 0+22+6+7=35
Ballen veroverd: 0+1=1
Balverlies:1+1=2
Meteen weer ingeleverd: 5+3=8
Duels posi:2+2=4
Duels nega:4+1=5
OT's mee: 3+1=4
OT's tegen:1+0=1
Pogingen op doel: 0+1=1
Pogingen naast:1+0=1
Verdeling passes:
Voor: 3+2=5
Links: 2+5=7
Rechts: 5+1=6
Achter: 0+3=3
f
Commentaar: Na de 0-0 van vorige week had ik de indruk dat AC Milan er wel op vertrouwde dat ze het thuis zouden afmaken. Na een kwartiertje in de eerste helft zag ik dat het Milan niet zo makkelijk zou lukken. Het tempo dat de sterrenploeg hanteert, ligt beneden het peil van het topvoetbal. De kracht van Milan schuilt in het niet weggeven van kansen en het plotseling toeslaan op onverwachte momenten. Dat eerste is een probleem, zodra de defensie met de verdedigend niet (meer) onfeilbare Costacurta en Šimic systematisch onder druk wordt gezet. Ajax zette AC Milan geenszins systematisch onder druk, maar was halverwege de tweede helft wel even heer een meester in San Siro. De combinaties vloeiden en de jonge spelers glipten langs het Milanese middenveld. De inbreng van Jari Litmanen zorgde voor de balvastheid en het passend vermogen dat Ajax nodig had. Veel gevaar kwam van de flanken, bezet door de geboetseerde rechtsbuiten Pienaar en de tegennatuurlijke linksbuiten Van der Meyde. Jonge spelers als Sneijder en Yakubu voetbalden uitstekend mee. AC Milan kwam er steeds meer uit te zien als los zand. Het moment van definitieve metaalmoeheid kwam steeds dichter bij, maar een lange bal van Kaladze werd niet verwerkt door de uitglijdende Chivu, kon worden doorgekopt door Ambrosini en bereikte vanuit een stuit Filippo Inzaghi, die, zonder Pasanen in de buurt, maar één beweging nodig had om de bal over Bogdan Lobont te liften. De aanraking van Tomasson was al niet meer nodig. Ajax was heel dichtbij de uitschakeling van de Italiaanse gigant AC Milan, maar op het cruciale moment stonden net Trabelsi en Pasanen niet in positie.