Logo Johan Cruijff Schaal

Ajax in vorm, PSV nog niet

Klik hier als je geen blauwe balk boven ziet

Amsterdam, Amsterdam Arena, 11 augustus 2002 - Johan Cruijff Schaal

Ajax - PSV 3-1

-
Ajax - PSV
Doelpunten:
 10.Kezman (Rommedahl)0-1
 41.Van der Vaart (Maxwell)1-1
 54.Mido (Trabelsi)2-1
 76.Van der Vaart (Maxwell)3-1
Kaarten:
 27.Van der Meyde
 59.Kezman
 69.Ooijer
 79.Galásek
Chivu
Opstelling:
Stekelenburg;Waterreus;
TrabelsiBøgelund
Bergdølmo (46. Pasanen)Ooijer
Chivu (C)Hofland
O'Brien;Bouma;
GalásekRommedahl
Van der VaartVogel (64. Vennegoor of Hesselink)
Maxwell;Van Bommel (C)
Van der MeydeGachokidze (64. Robben);
10 Mido (76. Ibrahimovic)Bruggink (80. Ramzi)
11 Sikora (73. Wamberto).Kezman.
Trainer:KoemanHiddink
Scheids:Van Hulten
Toesch.:40.000
SOT: 3+3=62+3=5
SW: 3+2=5 0+3=3
Corners:3+1=4 1+3=4
BS: 0+1=1 1+0=1
OT: 6+3=9 7+5=12
f
Man of the Match:Maxwell (7½) Maxwell Scherer Cabelino Andrade is een van de grootste talenten op de Nederlandse competitie. De Braziliaanse middenvelder werd vorige jaar bij Ajax binnengehaald als de linksback van de toekomst. Maar de traditionele Braziliaanse nummer zes bleek in de Nederlandse competitie meer geschikt als linkshalf. Na de komst van Ronald Koeman eind 2001 werd Maxwell langzaam vaste keus op die positie.
   Vooral voetballend heeft Maxwell bijzonder veel in huis. Hij beschikt over een bijzondere techniek, een actie en een groot loopvermogen. Bovendien combineert hij erg makkelijk en heeft hij een neus voor dieptepasses. Ook vandaag tekende Maxwell voor twee assists. De 20-jarige is ook niet kinderachtig in de duels en zal straks in de Champions League waarschijnlijk geen slecht figuur slaan.
   Jari Litmanen heeft te kennen gegeven zich bij Liverpool ongelukkig te voelen. In zijn jeugd bad Litmanen dat hij ooit voor Liverpool mocht spelen. Nu hij bij zijn favoriet onder contract staat, gaat Litmanens wens maar af en toe in vervulling, en meestal gaat het dan ook nog eens om een invalbeurt. Litmanen mag transfervrij weg, en Koeman heeft gezegd dat hij hem wel wil hebben. De 31-jarige Finse middenvelder zou de nodige routine aan de spelersgroep kunnen toevoegen. Maar als er een basisplaats voor hem ingeruimd zou moeten worden, zou dat wel ten koste van Rafael van der Vaart gaan. De jonge regisseur speelt zijn beste wedstrijden op de plaats achter de spits en zou nu weer linkshalf moeten spelen, op de plaats van Maxwell. Het is nog maar af te wachten of de interactie tussen Litmanen en Mido en Litmanen en Maxwell net zo goed zo verlopen als met Van der Vaart. En misschien speelt Maxwell, die zelden op een slechte wedstrijd is te betrappen, de door enkel- en knieblessures versleten Litmanen wel gewoon uit de basis.
f
Geturfd:Van der Vaart (7) Rafael van der Vaart speelde een belangrijke rol in de voorbereiding van Ajax. In de eerste oefenwedstrijden keerde hij terug van een knieblessure die hem door een mislukte operatie al sinds februari langs de kant hield. Op het Amsterdam-toernooi nekte hij met zijn doelpunten zowel Manchester United als Barcelona, en nu speelde Van der Vaart niet groots, maar hij was wel absoluut de baas over Mark van Bommel, en maakte twee doelpunten. Als Rafael van der Vaart in de buurt van het doel komt, komt er een soort geconcentreerde rust over hem heen. Hij manouvreert zich bij een uitbraak voor het doel als het bekende duveltje uit het doosje en mist zelden een kans.
   De verwachtingen over zijn prestaties dit seizoen zijn hooggespannen. Van der Vaart zei dat de afgelopen seizoen behaalde dubbel niet aanvoelde als 'zijn prijzen', hoewel hij met veertien competitiegoals natuurlijk wel een groot aandeel had. Nederland is gewaarschuwd, want het grootste talent op de Nederlandse velden wil per se kampioen worden.
f
Prima: 3+1=4
Goed: 8+4=12
Mhwaah: 1+3=4
Slecht: 12+1=3
Totaal: 4+12+4+3=23
Ballen veroverd: 0+1=1
Balverlies:1+1=2
Meteen weer ingeleverd: 0+0=0
Duels posi:2+0=2
Duels nega:0+1=3
OT's mee: 3+0=3
OT's tegen:1+0=1
SOT: 1+0=1
SW: 0+0=0
Verdeling passes:
Voor: 2+2=4
Links: 2+1=3
Rechts: 1+1=2
Achter: 2+0=2
f
Commentaar: Voor de specialisten die in Voetbal International hun voorspelling voor de komende competitie mochten doen, staat het bijna buiten kijf dat PSV kampioen wordt. Tien van de veertien voetbaljournalisten voorspelden dat, net als in 2000 en 2001, PSV de titel pakt. Ik geloof eigenlijk niet dat PSV het wordt. Met spelers als Bruggink, Bouma en Gachokidze win je de oorlog niet, en Vogel, Hofland en diezelfde Bouma vechten al tijden tegen een vormcrisis. Dennis Rommedahl kan een wedstrijd lang afwezig zijn, en bij de serie nieuwelingen die dit jaar is gekocht (Robben, Ten Rouwelaar, Lamey, Van der Schaaf) is het maar de vraag of die er al kunnen staan. De enige routiniers op het veld zijn Waterreus en Ooijer. Guus Hiddink, de koning van Korea, is natuurlijk ook geen garantie voor succes. Waarschijnlijk kan hij de vedetteneigingen van de vooral zeurende Van Bommel, Kezman, Rommedahl en van Kevin Hofland onderdrukken, maar het nu al vast dat Van Bommel, Kezman en Hofland aan het eind van het seizoen naar Engeland en Italië vertrekken. Zo'n laatste seizoen is meestal niet het beste seizoen. PSV heeft dit jaar wel een uiterst brede selectie, maar misschien heeft Hiddink toch ook geen zin om bijvoorbeeld Rommedahl te vervangen door Lucius of Ramzi.

Ajax speelt als een ploeg met veel voetbalkwaliteit en honger naar succes. Die honger doet denken aan het laatste Ajax-team dat de Europa Cup won, al mag je het niet al te hardop zeggen. Deze mentaliteit is onder het bewind van Koeman langzaam maar zeker gegroeid. Koeman heeft trouwens tot dusverre elke prijs gewonnen die er te winnen was (kampioenschap, beker, Amsterdam-toernooi, Johan Cruijff Schaal). Zeker als de debuterende doelman Maarten Stekelenburg wat meer beslissingen durft te nemen en dominanter aanwezig is in de communicatie met zijn verdedigers, kan Ajax dit jaar zomaar de tweede ronde van de Champions League komen (ongeveer het plafond van Nederlandse prestaties op het hoogste platform).

PSV moet haar ideale elf nog steeds samenstellen. Waterreus is de meest constante factor in het team. Bøgelund heeft de voorkeur boven Lamey. Ooijer en Hofland zijn ondanks hun zwakke optreden van vanavond bijna zeker van hun plaats (al kunnen ze uitstekend vervangen worden door Faber en Addo). Wilfred Bouma is soms twijfelachtig tegen een rechtsbuiten van het klassieke type-Van der Meyde. In noodgevallen kan Guus Hiddink nog een beroep doen op Jan Heintze. Rommedahl is vaste keus, maar komt soms niet uit de verf. Vandaag kwam hij één keer langs John O'Brien, en daar kwam meteen de openingsgoal uit voort. Vogel en Van Bommel vormen al jaren een uitstekend koppel, maar de Zwitserse strateeg kan al zeker een half jaar zijn normale niveau niet halen. Hij weifelt in zijn spel zonder bal en speelt zonder de echte overtuiging. Georgi Gachokidze, de gutturale Georgiër, heeft af en toe wel aardige acties, maar meestal toch te weinig niveau. Vandaag werd hij absoluut onder de voet gelopen door de sterke Hatem Trabelsi. Invaller Arjen Robben stichtte toch meer gevaar. Het spitsenduo Bruggink-Kezman, met een naar de vleugels terugzakkende Bruggink, was een leuk tactisch foefje van Guus Hiddink, maar werkte niet omdat Arnold Bruggink toch weer teleurstelde. Waarschijnlijk komt Jan Vennegoor of Hesselink er in de loop van het seizoen gewoon weer in. Mateja Kezman speelde goed scherp in de duels en speelde vooral André Bergdølmo finaal uit de wedstrijd.

Of Van der Vaart, of Kezman wordt de nieuwe topscorer. Of Van Hooijdonk natuurlijk. PSV wordt geen kampioen, maar Ajax, tenminste, als die Europees niet te veel te doen krijgen. Anders wordt het Feyenoord. Tenzij die weer ver komen. Misschien komen Ajax en Feyenoord allebei wel ver in de Europa Cup, en gaat PSV er met de titel vandoor.
   Eigenlijk weet ik het niet, en is het niet te voorspellen.