Logo UEFA Cup

Feyenoord wint de UEFA Cup

Klik hier als je geen blauwe balk boven ziet

Rotterdam, de Kuip, 8 mei 2002 - finale UEFA Cup

Feyenoord - Borussia Dortmund 3-2

-
Feyenoord - Borussia Dortmund
Doelpunten:
 33.Van Hooijdonk (penalty)1-0
 40.Van Hooijdonk (vrije trap)2-0
 47.Amoroso (penalty)2-1
 50.Tomasson (Ono)3-1
 58.Koller (zelf)3-2
Kaarten:
 23.Rzasa
 31.Kohler
 46.Paauwe
 49.Amoroso
 53.Dedê
 63.Van Persie
 65.Rosický
 85.De Haan
Opstelling:
Zoetebier;Lehmann;
GyanEvanilson
Van WonderenWörns
PaauweKohler
Rzasa;Dedê;
Kalou (76. Elmander)Reuter (C)
Bosvelt (C)Ricken (70. Heinrich)
Ono (85. De Haan)Rosický
Van Persie (63. Leonardo);Ewerthon (62. Addo);
10 TomassonKoller
11 Van Hooijdonk.Amoroso.
Trainer:Van MarwijkSammer
Scheids:Melo Pereira(Portugal)
Toesch.:42.000
SOT: 3+2=52+3=5
SW: 2+3=5 2+2=4
Corners:0+2=2 2+0=2
BS: 0+1=1 1+1=2
OT: 3+14=17 10+10=20
f
Man of the Match:Gyan (8½) Brett Emerton kreeg in de halve finale tegen Inter een gele kaart, vanwege tijdrekken. De Australiër mocht een hoekschop nemen en legde de bal buiten het cornercirkeltje, en dat was niet de bedoeling volgens de grensrechter van dienst. Die vertelde Emerton dat de bal goed op het lijntje moest liggen, en dat duurde te lang, vond scheidsrechter López Nieto, die Emerton op de bon slingerde. De ene vindt het een communicatiefout tussen López Nieto en zijn assistent, de ander zegt dat Emerton bewust tijd probeerde te rekken door de bal buiten het cirkeltje te leggen. Ik kan niet zien of het gras van de Kuip op de plek van het kwartcirkeltje soms niet goed genoeg was om een corner van te nemen, maar in dat geval kan ik best voorstellen dat Brett de bal anders wou leggen.
   In ieder geval was Emerton er niet bij. Dat zijn vervanger Chris Gyan hem zo vlekkeloos verving, geeft aan wat dit seizoen de grote kracht van Feyenoord was: de breedte van de selectie. Elke positie was dubbel bezet, en toen bleek dat er geen fitte vervanger van linksback Tomasz Rzasa was, tastte de club speciaal daarvoor in de buidel om de Chileense verdediger Mauricio Aros te halen.
   De gelovige Ghanees speelde een heel geconcentreerde finale. Hij liet zijn tegenstander Ewerthon er niet langs.
f
Geturfd:Kalou (6½)
76. Gewisseld voor Elmander
Elmander niet geturfd
Bonaventure Kalou speelde niet zo dreigend als hij kan zijn. De Ivoriaanse aanvaller kwam terug van een blessure en kon dus niet echt voluit gaan. Zijn originele acties leverden in de eerste helft wel gevaar op, maar de vermoeidheid van een lang seizoen sloeg kennelijk toch in zijn benen. Toen de vlugge Braziliaan Dedê hem vaker en vaker voorbij rende en enkele gevaarlijke voorzetten af kon leveren, haalde Van Marwijk Kalou toch maar naar de kant.
f
Prima: 0+0=0
Goed: 6+2=8
Mhwaah: 2+1=3
Slecht: 2+2=4
Totaal: 0+8+3+4=15
Ballen veroverd: 0+0=0
Balverlies:3+2=5
Meteen weer ingeleverd: 0+0=0
Duels posi:1+0=1
Duels nega:1+2=2
OT's mee: 0+1=1
OT's tegen:1+2=3
SOT: 0+0=0
SW: 1+0=1
Verdeling passes:
Voor: 0+0=0
Links: 7+1=8
Rechts: 0+0=0
Achter: 0+0=0
f
Commentaar: Na de dood van Pim Fortuijn was Rotterdam in de war. Veel mensen dachten dat de aanslag van maandag een door de linkse partijen geplande moord was, en konden een succes van hun favoriete club wel gebruiken. Op dit soort momenten heeft sport ineens onvermijdelijk te maken met politiek, omdat de mensen hun gevoelens bij het voetbal goed kwijt kunnen. De UEFA hield een minuut stilte voor de wedstrijd (waar overigens niet zo veel van terecht kwam), alle 22 spelers droegen rouwbanden, en het publiek zong Fortuijn toe.
   Tot hun grote vreugde zagen de Feyenoord-supporters in de Kuip dat topscorer in Europees verband Pierre van Hooijdonk van meer dan dertig meter mocht aanleggen voor zijn eerste vrije trap. Zelfs vanaf die plek raakte hij de paal. Borussia Dortmund was gewaarschuwd en zag dat Feyenoord kwalitatief helemaal niet zoveel onderdeed voor de Duitse kampioen.
   Na een halfuur brak Jon Dahl Tomasson door in het strafschopgebied. De Duitse routinier Jürgen Kohler, die de laatste wedstrijd van zijn imposante carrière als prof speelde, zag geen andere keuze dan de Deen naar het gras te trekken. Zo eindigde de loopbaan van Van Basten-killer Kohler met een rode kaart. Van Hooijdonk schoot de strafschop hard in de linkerhoek en Borussia moest met een man minder de achterstand ombuigen. Een kleine tien minuten later maakte Borussia nog een overtreding, op een nog mooiere plek voor Van Hooijdonk. De Kuip kreeg de goal die hij verwachtte; Pi-Air schoot onberispelijk in.
   Vlak na rust kreeg Borussia een penalty mee van scheidsrechter Melo Pereira, die vond dat hij zijn beslissingen voor rust in het voordeel van Feyenoord moest compenseren door de ingreep van Patrick Paauwe een overtreding te noemen. Dit cadeau pakte spits Amoroso maar al te graag uit. Vlak daarna werd Tomasson diepgestuurd door Bonaventure Kalou. De Deense spits werkte één op één met Jens Lehmann de bal in de goal: 3-1. Later kwamen de teleurgestelde Duitsers nog terug tot 3-2 na een afstandsschot van Jan Koller, en het werd nog even eng toen er zich in het strafschopgebied van Zoetebier een paar gevaarlijke momenten voordeden.
UEFA Cup    De ontlading was groot na het laatste fluitsignaal van Melo Pereira, bij zowel spelers als supporters. Nog aan het begin van het seizoen zei een aantal voetbalkenners, dat nooit meer een Nederlandse club een Europa Cup zou winnen, omdat het verschil met de grote voetballanden alsmaar groter wordt. In feite deed Feyenoord op 8 mei 2002 voor de tiende keer een Europa Cup in Nederlandse handen vallen, in 46 jaar Europa-Cup-voetbal. Dat betekent dat gemiddeld elke vijf jaar een Nederlandse club met een beker staat te wapperen. Als je dan ook nog eens in ogenschouw neemt, dat Feijenoord pas in 1970 voor het eerst echt succesvol was, dus in de laatste 32 seizoenen is het gemiddelde bijna één cup per drie jaar.
   Aan het begin van het seizoen was Feyenoord nog twee keer kansloos tegen Sparta Praag en werden er moeizaam zeven punten gesprokkelde tegen Spartak Moskou en Bayern München. De derde plaats in de poule leverde een escape-mogelijkheid naar de UEFA Cup op. Vervolgens werd SC Freiburg opzij gezet, daarna Glasgow Rangers, PSV en Internazionale, voor de finale van vandaag. Pierre van Hooijdonk was met zijn acht doelpunten in de UEFA Cup, waaronder drie strafschoppen en vier vrije trappen, van doorslaggevend belang. De lange spits tekent aan, dat Feyenoord in een poule met Rangers, Inter en Borussia niet ver was gekomen. Goed inspelen op de tegenstander en rising to the occasion leverden Feyenoord uiteindelijk de cup op. Dit Feyenoord is typisch een ploeg die zonder dure spelers juist in een knock-out-toernooi ver kan komen. Het is daarom ook doodzonde dat de UEFA onder druk van de clubs binnenkort ook het UEFA-Cup-toernooi begint met een poulesysteem. Dit is weer een stap in de richting van een situatie waarin alleen Spaanse, Engelse en Italiaanse clubs succesvol kunnen zijn.