Logo Champions League Klik hier als je geen blauwe balk boven ziet

Rotterdam, De Kuip - 23 augustus 2000, return derde ronde kwalificatie Champions League

Feyenoord - Sturm Graz 1-1

-
Feyenoord - Sturm Graz
Doelpunten:
56.Reinmayr (Joeran)0-1
87.Jochemsen (Bosvelt)1-1
Kaarten:
9.Neukirchner
16.Foda
30.Kalou
42.Minavand
50.Schopp
80.Van Wonderen
86.Paauwe
89.Kocijan
Opstelling:
1Dudek;Schicklgruber;
2 Gyan (46. Emerton)Mamedov
3 Van Wonderen (C)Foda
4 De HaanNeukirchner (C);
5 Rzasa;Schopp
6 KalouSchupp
7 BosveltFleurquin
8 PaauweReinmayr (65. Mählich)
9 Leonardo;Minavand (46. Prilasnig);
10Tomasson (63. Somália)Kocijan
11Kornejev (74. Jochemsen).Joeran (77. Szabics).
Trainer:Van MarwijkOsim
Scheids:TorresSpanje
Toesch.:35.000
SOT: 4+3=71+2=3
SW: 0+5=5 1+3=4
Corners:1+3=4 4+0=4
BS: 0+0=0 1+0=1
OT: 8+7=15 10+7=17
M o/t M:Joeran
Geturfd:Kornejev (74. Jochemsen)4½ (Jochemsen niet geturfd)
Bijz.: Het spitsenprobleem van Feyenoord
Velen zeggen dat het al sinds het vertrek van Kindvall een probleem is: Feyenoord heeft geen koele afmaker. Drie jaar geleden werd Julio Cruz binnengehaald als een nieuwe Van Basten, maar de Argentijn kon nooit aarden in Rotterdam. Vlak na de zijn helikopterentree liet de spits zich al ontvallen, dat Feyenoord voor hem maar een tussenstation was en hij het liefst zo snel mogelijk naar een absolute topclub in Spanje of Italië wilde. Cruz modderde in de competitiewedstrijden meestal maar wat aan en voetbalde alleen gretig als hij in de Champions League zich voor het oog van de wereld kon presenteren. Gelukkig kon Feyenoord de man van tien miljoen voor een goed bedrag van de hand doen, nog in de laatste zomer van het huidige transfersysteem. Bologna was (zo dom en) bereid om Julio Cruz te contracteren en maakte een mooie transfersom over aan Feyenoord. Dat betekent 22 miljoen in de clubkas, maar wel een spits minder. Voorlopig staan Igor Kornejev en Jon Dahl Tomasson samen in de aanval, maar dat zijn allebei middenvelders. Er ontbreekt een aanspeelpunt. Bonaventure Kalou kan eventueel centraal in de aanval, maar er is geen andere rechtsbuiten in de selectie, nu Ellery Cairo is verkocht. De jonge Somália heeft te weinig techniek voor de top. En verder heeft Feyenoord de eveneens in '97 aangetrokken David Connolly, die nota bene de meest verdienende speler in Nederland is, aan Excelsior uitgeleend. Deze Ier zou nu toch wel heel goed van pas komen, ook omdat Kornejev en Tomasson beide geen echte afmakers zijn. Voorlopig voetbalt Feyenoord zonder spits. Maar rond de jaarwisseling komt de 19-jarige Johan Elmander, en van hem wordt gezegd dat hij een gigantisch talent is. Zelfs na zijn komst echter loopt er maar één spits rond in Rotterdam-Zuid. Wat gebeurt er met de Konterman- en de Cruz-miljoenen?

Igor Kornejev was op papier de diepste pion van Feyenoord, maar liet zich ook veelvuldig terugvallen naar het middenveld. Het verschil tussen de artistieke Kornejev en zijn landgenoot aan de overzijde van het veld was schrijnend. Sergei Joeran zette zijn lichaam voor de bal en legde terug. Kornejev verloor de bal negen keer en veroverde hem nooit. De luiïge ex-Barcelona-speler, die naar eigen zeggen tienduizend keer kan hooghouden, past niet bij een club zoals Feyenoord, waar inzet een vereiste is.

Prima: 1+0=1
Goed: 15+4=19
Mhwaah: 4+2=6
Slecht: 6+2=8
Totaal: 1+19+6+8=34
Ballen veroverd: 0+0=0
Balverlies:8+1=9
Duels posi:4+0=4
Duels nega:3+0=3
OT's mee: 2+1=3
OT's tegen:0+1=1
SOT: 1+2=3
SW: 0+1=1
Verdeling passes:
Voor: 3+0=3
Links: 2+0=2
Rechts: 8+1=9
Achter: 0+1=1
Bijz.:Sturm Graz schakelde Feyenoord uit voor de Champions League en hiermee loopt de Rotterdamse club de zekerheid van een paar miljoen gulden aan startgeld en eventueel nog een aantal miljoen wedstrijdpremie mis. Maar moge het duidelijk zijn dat niet echt aan deze return lag, maar aan de heenwedstrijd in het Schwarzenegger Stadion. Daar verloor Feyenoord namelijk in de slotminuten met 2-1, door twee strafschoppen in de laatste minuten. Als dat niet was gebeurd, had Feyenoord nu veel rustiger kunnen voetballen en meer het eigen spel kunnen spelen. Nu was de opbouw onzorgvuldig en bij vlagen chaotisch. Dat kwam dus door de druk, maar ook omdat de meeste ballen door de toch al drukke as gingen, terwijl de zijkanten van Graz defensief kwetsbaar waren en Kalou en Leonardo daar goed gebruik van hadden kunnen maken. De geroutineerde Oostenrijkers wisten goed hoe te spelen. Feyenoord acteerde zenuwachtig en toen het publiek ging reageren, sloeg de vlam in de pan, maar gingen schijnbaar alleen de oude mannen van Sturm harder lopen. Er moet wel gezegd worden dat het tijdgerek van Sturm Graz getolereerd werd door de scheidsrechter, wat natuurlijk flink in het nadeel van Feyenoord was. Denk aan de duik van Iraniër Minavand, die ineens pijn voelde in zijn arm nadat een aansteker was langsgevlogen (vlak voor de ogen van de grensrechter ook), en aan de corner van Patrick Paauwe. De middenvelder wilde de bal zo snel mogelijk wilde nemen, maar de andere grensrechter vond dat de bal niet goed lag. Het duurde uiteindelijk meer dan een minuut en het leverde een gele kaart voor Paauwe wegens tijdrekken op, wat hij juist wilde voorkomen.