Polls

Polls

Klik hier als je geen blauwe balk boven ziet
Totti (27) en Del Piero (29): de Italiaanse bondscoach Giovanni Trappatoni zet ze het liefst niet allebei in de basis. De beide creatievelingen zijn hetzelfde type voetballer de oude Trap ziet op het middenveld het liefst spierbonken.
   Maar: wie is nou de beste van de twee? Sinds het EK van 2000 krijgt de twee jaar jongere Totti de meeste speelminuten in het nationale elftal.
   Del Piero heeft de laatste jaren met zijn club Juventus meer prijzen gewonnen, maar Totti drukt weer een grotere stempel op het elftal van AS Roma. Over zijn hele carrière genomen is Del Piero net ietsje productiever, maar het ontloopt elkaar niet veel.
Totti of Del Piero?
Wie is er beter?

Alessandro Del Piero.
Francesco Totti.
Het ontloopt elkaar niet.


Tussenstand

Failliet of niet?
Mag een club die schulden heeft aan de competitie beginnen?

Ja, uiteindelijk kan iedereen zich uit de rode cijfers werken.
Ja, maar er moet een plan worden gemaakt om alles weg te poetsen.
Ja, maar eerst moeten er gedwongen spelers worden verkocht tot de club weer op nul staat.
Ja, maar als het te gek wordt, moet de club een divisie worden teruggezet.
Nee, een voetbalclub heeft dezelfde rechten als een bedrijf.

Europese clubs als Lazio, Barcelona, Valencia en Atlético Madrid staan voor tientallen miljoenen euro's in de rode cijfers. In Nederland hebben vooral FC Utrecht, Vitesse, NAC en FC Twente gigantische schulden. Daarnaast hebben de meeste Nederlandse clubs een structureel jaarlijks tekort. Vaak kan dat worden opgevuld met de verkoop van spelers, maar dat de situatie niet gezond is, blijkt dit seizoen. Afgelopen zomer kwam de transfermarkt bijna helemaal tot stilstand en meteen kwamen er meer clubs dan anders in de problemen. Er wordt geschat dat van de 36 profclubs in Nederland dit seizoen er 31 verlies maken. Daarom wil een groot aantal clubs zijn salarislasten met 30 tot 40 procent terugbrengen. Als gevolg daarvan zullen veel respectabele profs, die toevallig aan het eind van hun contract zitten, straks waarschijnlijk op straat moeten. Voorbeelden: Yassine Abdellaoui, Igor Kornejev, Peter van Vossen en Glenn Helder hebben nu al geen profcontract meer, en Regi Blinker, Scott Booth, Sander Boschker, Dirk Jan Derksen, Marinus Dijkhuizen, Jürgen Dirkx, Jack de Gier, Igor Gluscevic, Garry de Graef, Danny Hesp, Gorgi Hristov, Arco Jochemsen, Mika Nurmela, Geert den Ouden, Zeljko Petrovic, Richard Roelofsen, Robert Roest, Tomasz Rzasa, Regilio Simons, Henk Vos, Harald Wapenaar, Richard Witschge en Marián Zeman hebben voor volgend seizoen nog geen club gevonden. En de spreekwoordelijke stekker uit clubs als NAC en Twente wordt getrokken, verliezen er nog veel meer spelers hun baan.
   Het betaalde voetbal is structureel ongezond. Hoe moeten de clubs gestimuleerd worden om de kosten in de hand te houden?

Tussenstand