Polls

Het polls-archief

Klik hier als je geen blauwe balk boven ziet
De oude polls op een rijtje met eindresultaten
Speler van het Jaar
Wie is de beste speler van de Nederlandse competitie?

 • Mark van Bommel.

  (7%, 15 stemmen)
 • Cristian Chivu.

  (11%, 25 stemmen)
 • Pierre van Hooijdonk.

  (16%, 35 stemmen)
 • Mateja Kezman.

  (21%, 47 stemmen)
 • Rafael van der Vaart.

  (44%, 97 stemmen)

Als ik mij afvraag wie de beste speler van de Eredivisie is, kom ik tot vijf genomineerden.
   Mark van Bommel was waarschijnlijk vorig jaar al naar Arsenal vertrokken als de transfermarkt niet was ingestort. Arsenal koos voor de goedkopere Gilberto Silva en heeft daar voorlopig nog geen spijt van. Aan voetbalkwaliteiten heeft Van Bommel geen gebrek. Met zijn dominante spel en inpraten op de scheidsrechters laat hij wedstrijden kantelen als een ware Matthäus.
   Cristian Chivu heeft alle kwaliteiten van een topverdediger. Verdedigend en opbouwend is de linksbenige Roemeen heel sterk. De 22-jarige Ajax-aanvoerder speelt alleen wel beter als hij een directe tegenstander heeft om zich in vast te bijten. Een vrije rol waarin hij moet doorschuiven naar het middenveld ligt hem niet zo goed. Het kan heel goed dat dit het laatste seizoen van Chivu in Nederland is. Real Madrid ziet in hem een mogelijke opvolger voor Fernando Hierro.
   Pierre van Hooijdonk staat op het hoogtepunt van zijn carrière. De lange aanvaller haalt een heel hoog gemiddelde aantal goals per wedstrijd. Voor een groot deel komt dat door zijn fenomenale vrije trappen en strafschoppen. Momenteel is Van Hooijdonk samen met David Beckham de grootste vrijetrappenspecialist van de wereld. Ook in het gewone spel is Van Hooijdonk voor Feyenoord een van de weinige waardige opvolgers van de legendarische spits Ove Kindvall.
   Mateja Kezman is de onbetwiste topscorer van Nederland. De Serviër scoort dat het een aard heeft. De snelle spits zal met zijn goals wel een mooie transfer naar het buitenland afdwingen. Helaas heeft hij in internationale wedstrijden de echte finishing touch nog niet te pakken gehad. Kezman is een echte prof met niet aflatende werklust en als grote kwaliteit het maken van doelpunten.
   Rafael van der Vaart is nog maar twintig jaar oud, maar alle tegenstanders van Ajax stellen zich op hem in. Van der Vaart is heeft de mentaliteit van een Serie-A-speler en is veelzijdig als een echte topper. Alleen blessures en de aanwezigheid van Davids en Cocu kunnen hem nog van een basisplaats in het Nederlands elftal afhouden. Blijft tot 2004 in Nederland.
18 april 2003 tot 11 januari 2004
219 stemmen in totaal
PSV
Welke speler is te zwak voor PSV?

 • Kasper Bøgelund.

  (29%, 48 stemmen)
 • Wilfred Bouma.

  (24%, 39 stemmen)
 • Arnold Bruggink.

  (32%, 52 stemmen)
 • Johann Vogel.

  (15%, 24 stemmen)

PSV ging hard onderuit in de Champions League. In de drie thuiswedstrijden verloor het met 0-4 van Arsenal en 1-3 van Borussia Dortmund. Daarmee was PSV al uitgeschakeld voor de volgende ronde. Een uitwedstrijd in Auxerre leverde een punt op, dat als een overwinning werd begroet, maar gezien het spelbeeld te weinig. Guus Hiddink hoopte na zijn terugkeer in Eindhoven stiekem als eerste trainer PSV de volgende ronde in te loodsen, maar de club is nu de enige in Europa die in zeven keer nooit verder kwam dan de poule.
   Inmiddels zijn we zover dat PSV zich niet meer kan verschilen achter de onervarenheid van de spelersgroep, waar de afgelopen drie jaar sprake van was. Mark van Bommel zat deze zomer al met zijn gedachten bij Arsenal, maar in de wedstrijden tegen die club bleek dat Gilberto Silva en al helemaal Patrick Vieira toch van een ander niveau zijn. Kezman en Rommedahl kunnen ook al niet veel beter meer en met Bruggink, Ooijer en Vogel is het het laatste jaar kwakkelen.
15 november 2002 tot 19 april 2003
163 stemmen in totaal
Champions-League-succes
Is één Nederlandse club in de tweede ronde van de Champions League genoeg?

 • Ja, dat komt zo eens in de drie jaar voor.

  (11%, 19 stemmen)
 • Ja, elk jaar één is het maximaal haalbare.

  (18%, 31 stemmen)
 • Nee, op drie Nederlandse clubs moeten er normaal meer dan één door naar de tweede poules.

  (32%, 55 stemmen)
 • Nee, Feyenoord en PSV hadden hun poule kunnen overleven.

  (38%, 65 stemmen)

Afgelopen week eindigden PSV en UEFA-Cup-winnaar Feyenoord als laatste in hun poule in de Champions League. Ajax werd, mede dankzij een zwaarbevochte winst in het stadion van Olympique Lyon, tweede. Daarmee is de kampioen de enige Nederlandse club die de tweede ronde van de Champions League haalt. Feyenoord en PSV stromen zelfs niet door naar de UEFA Cup, zoals ze vorig jaar wel deden.
   De laatste Nederlandse club die de eerste poule in de Champions League overleefde was Feyenoord, drie seizoenen geleden.
15 november 2002 tot 19 april 2003
170 stemmen in totaal
Scheidsrechters
Moeten elektronische hulpmiddelen worden toegestaan?

 • Ja, elke situatie moet bekeken kunnen worden.

  (25%, 14 stemmen)
 • Ja, er moeten een paar momenten per wedstrijd bekeken kunnen worden.

  (27%, 15 stemmen)
 • Ja, om buitenspelgevallen die tot doelpunten leiden te beoordelen.

  (25%, 14 stemmen)
 • Nee, fouten behoren tot de charmes van het spel.

  (22%, 12 stemmen)
Op dit wk vallen de scheidsrechterlijke beslissingen bijzonder op. De rode kaart van Ronaldinho bij Engeland - Brazilië sloeg nergens op, al stond de scheidsrechter er bovenop, er wordt nog steeds in allerlei schwalbes getrapt, dit toernooi is het recordaantal kaarten in één wedstrijd al twee keer gebroken en er zijn al vijf Italiaanse doelpunten afgekeurd vanwege buitenspel, waarvan zeker drie onterecht.
   Een paar dagen voor de dramatische uitschakeling van Italië zei FIFA-voorzitter Sepp Blatter nog dat er geen enkele reden tot klagen was over het niveau van de arbitrage, en dat hij geen idee had hoe het verbeterd moest worden. Blatter was even vergeten, dat hij altijd maar roept dat eletronische hulpmiddelen niet moeten worden ingevoerd. De bejaarde potentaat wordt een beetje oud.
   De dag na Zuid-Korea - Italië was zijn mening helemaal omgeslagen, waarschijnlijk om de officials van de machtige Italiaanse bond een beetje te troosten. De Zwitser vertelde dat bij het volgende wk er niet naar de nationaliteit, maar naar de kwaliteit van de scheidsrechters wordt gekeken. Er kunnen dan drie scheidsrechters uit hetzelfde land aanwezig zijn.
   Maar die scheidsrechters doen het niet veel beter als hun assistenten twee aspecten van de buitenspelregel structureel verkeerd toepassen. Bij buitenspel is er ruimte tussen de aanvaller en de tweede verdediger. Als ze op één lijn staan, al is het maar met één voet, kan er nooit sprake van buitenspel zijn. Bovendien is er een regel dat een grensrechter moet laten doorspelen als hij twijfelt. Maar als een grensrechter eens een keer in actie moet komen, dan doet hij als schrikreactie automatisch de arm met de vlag erin omhoog. Vaak is er dan geen weg meer terug.
   Er wordt regelmatig gepleit voor de mogelijkheid dat de reservescheidsrechter (vierde official) achter een monitor discutabele momenten terug kan zien, zodat een razendsnelle beslissing nog herroepen kan worden. Om te voorkomen dat bij elk wissewasje het spel stil komt te liggen, zou elke trainer maximaal drie herhalingen per wedstrijd kunnen aanvragen, bij buitenspelsituaties of mogelijk ellebogen of natrappen.
   Een belangrijk argument tegen deze vernieuwing is dat in principe de spelregels in het voetbal in alle mogelijke wedtrijden hetzelfde zijn, en bij een tweededivisiewedstrijd in Roemenië zijn er geen camera's aanwezig, maar natuurlijk wel bij de wedstrijden met de grootste belangen, zoals Europese wedstrijden en interlands.
21 juni tot 15 november 2002
55 stemmen in totaal

Beste voetballer van de wereld
Wie is eigenlijk de beste speler van het moment?

 • Gabriel Batistuta.
  (geen stemmen)
 • David Beckham.

  (12%, 18 stemmen)
 • Stefan Effenberg.

  (1%, 1 stem)
 • Luís Figo.

  (10%, 2 stemmen)
 • Thierry Henry.

  (2%, 3 stemmen)
 • Roy Keane.

  (2%, 3 stemmen)
 • Patrick Kluivert.

  (8%, 12 stemmen)
 • Ruud van Nistelrooij.

  (19%, 30 stemmen)
 • Raúl.

  (10%, 16 stemmen)
 • Álvaro Recoba.

  (2%, 3 stemmen)
 • Rivaldo.

  (5%, 7 stemmen)
 • Rui Costa.

  (1%, 2 stemmen)
 • Andrej Sjevtsjenko.

  (1%, 2 stemmen)
 • Francesco Totti.

  (4%, 6 stemmen)
 • Christian Vieri.

  (5%, 7 stemmen)
 • Zinédine Zidane.

  (27%, 42 stemmen)

Deze vijftien aanvallers en middenvelders komen wat mij betreft in aanmerking voor de titel 'beste speler van de planeet'. Ik zal enkele spelers nog toelichten:
   David Beckham hoort wat mij betreft niet op deze lijst, maar een boel andere mensen zien in de man met de beste trap ter wereld ook de beste voetballer. Maar hij heeft geen passeerbeweging en heeft niet de snelheid en het combinatievermogen van een topmiddenvelder. Toch is het op het moment te merken dat Manchester United zijn vedette mist. Met zijn voorzet hoeft Beckham zijn verdediger niet eerst langs om de bal bij de spitsen te krijgen.
   Ruud van Nistelrooij is een absolute sensatie in zijn debuutseizoen voor Manchester United. De Brabantse spits is zijn kruisbandblessure die hem een jaar aan de kant hield al lang weer vergeten. Van Nistelrooij voelt zich lekker in het shirt van de topclub. Hij raast als een rode tornado over het veld van Old Trafford en de andere Engelse stadions. Met zijn energieke spel is de wendbare spits de meeste Engelse verdedigers te snel af. Onder de meer dan dertig doelpunten die hij al maakte zitten enkele strafschoppen, die hij on-Hollands kan raken.
   Raúl debuteerde op zijn zeventiende in het eerste van Real Madrid. De 24-jarige Madrileen, die zijn opleiding genoot bij stadsgenoot Atlético, loopt ongeveer één op twee en maakte al 140 competitiegoals voor Real. De tweede spits met zijn gigantische techniek is een plaag voor elke verdediging, omdat hij het liefste de ruimte tussen verdediging en middenveld opzoekt.
   Álvaro Recoba kan alles met zijn linkerbeen. De Uruguayaanse spits heeft niet alleen traptechniek in huis, maar is ook nog vrij wendbaar. Wie zijn prachtige solo-doelpunt tegen Lecce heeft gezien, is overtuigd, maar ik was dat al eerder. De technicus scoort niet heel veel, maar daar liggen zijn kwaliteiten ook nog niet. Recoba is momenteel de beste linksbenige vrijetrappenspecialist. De aanvaller kwam sinds februari ijzersterk terug van zijn paspoort-schorsing.
   Rui Costa is de beste spelmaker van de Italiaanse competitie. De dynamische middenvelder werd afgelopen zomer door AC Milan voor bijna 50 miljoen euro overgenomen van Fiorentina. De rechtspoot was de beste speler van het Portugal dat op EURO 2000 in de halve finale op Frankrijk strandde. Deze geboren voetballer heeft fantastische techniek, dribbels en lichaamsschijnbewegingen.
   Christian Vieri is samen met Mário Jardel de beste doelpuntenmaker van de wereld. De powerspits knalt uit alle hoeken raak. De Australische Italiaan versleet eerst in acht seizoenen negen clubs, maar heeft nu een hechte band met de supporters van zijn club Internazionale, waar hij al drie seizoenen onder contract staat. Bobone is vreselijk populair bij de supporters, die bijna elke week om zijn goals kunnen juichen.
   Zinédine Zidane blijft in mijn ogen de allergrootste van het moment. De Algerijnse Fransman voetbalt in grote toernooien soms zoals hij op een betonnen pleintje zou spelen. Van de genoemde topspelers is hij degene, die zich niet schaamt om z'n trukendoos af en toe open te gooien. Hij legt elke mogelijke bal dood, passeert waar je het niet voor mogelijk houdt en heeft een natuurlijk vermogen voor de steekpass. Zidane gebruikt daarvoor het hele oppervlak van zijn voeten: niet alleen in de wreef, maar ook in zijn buitenkant, hak en zool heeft hij een prachtige techniek.
28 april tot 15 november 2002
154 stemmen in totaal

Wk in Zuid-Korea en Japan
Welk land wordt wereldkampioen?

 • Argentinië.

  (12%, 5 stemmen)
 • Brazilië.

  (9%, 4 stemmen)
 • Duitsland.

  (7%, 3 stemmen)
 • Engeland.

  (16%, 7 stemmen)
 • Frankrijk.

  (16%, 7 stemmen)
 • Italië.

  (19%, 8 stemmen)
 • Kameroen.

  (7%, 3 stemmen)
 • Portugal.

  (2%, 1 stem)
 • Spanje.

  (12%, 5 stemmen)

Het is alweer bijna zover: het wk staat op het punt om te beginnen. We nemen kort de grootste kanshebbers door:
   BRAZILIË was aanwezig op alle wk's, maar de kwalificatie ging deze keer bijzonder moeizaam. In de loodzware Zuid-Amerikaanse dubbele competitie slaagden de vice-wereldkampioenen er maar net in om zich door de loodzware Zuid-Amerikaanse poule te wurmen.
   DUITSLAND klom onder de nieuwe bondscoach Völler uit een dal, maar werd op eigen bodem met 1-5 verslagen door een ontketend Engeland. Toch beschikt Duitsland over een veelzijdige selectie, met verschillende alternatieven voor de spits- en halfposities.
   ENGELAND leed volgens de psychologen aan collectieve faalangst. De nieuwe bondscoach Eriksson gaf enkele spelers meer verantwoordelijkheden en het begon zomaar te lopen. Het hoogtepunt van de kwalificatiereeks was natuurlijk de 1-5-overwinning op aartsrivaal Duitsland.
   FRANKRIJK, de regerend wereld- en Europees kampioen, staat bij de bookmakers het hoogst genoteerd. Elke positie is prima bezet. Er zijn zowel offensieve als dienende spelers van wereldklasse. De grote kapitein op het middenveld is natuurlijk Zidane, maar hem lamleggen is niet voldoende om het gevaar uit Frankrijk te halen.
   ITALIË is een echte toernooiploeg. De achterhoede zit uiteraard prima in elkaar en de dreiging moet van de spitsen komen. Het tactisch sterke team kan er verrassend uitkomen, maar probeert soms ook het spelinitiatief te nemen.
   KAMEROEN, de Afrikaanse en Olympisch kampioen, is een hecht collectief, dat tactisch op z'n Duits speelt. Kameroen is in staat om elke tegenstander fysiek kapot te maken. Het is alleen afwachten of de Ontembare Leeuwen ook genoeg creativiteit in huis hebben om een tegenstander die het zelfde spelletje probeert te spelen te verslaan.
   PORTUGALs gouden generatie die twee jeugd-wk's won is nu eindelijk aanwezig op een volwassen wk. Op EURO 2000 maakten de Portugezen grote indruk met hun typisch Zuid-Europese spel. De ploeg heeft veel creatieve spelers in huis en steunt op een degelijke basis.
   SPANJE moet nu eens gaan oogsten. Het clubvoetbal is toonaangevend in Europa, maar de vedetten van de rivaliserende clubs komen samen nooit tot aansprekende prestaties. Raúl en de zijnen hebben op basis van kwaliteit en ervaring in topwedstrijden natuurlijk een grote kans.
26 mei tot 21 juni 2002
43 stemmen in totaal

Serie A, Premier League of Primera División
Wat is de sterkste competitie van Europese?

 • De Italiaanse competitie.

  (12%, 10 stemmen)
 • De Engelse competitie.

  (49%, 40 stemmen)
 • De Spaanse competitie.

  (38%, 31 stemmen)

Een aantal jaren geleden gold de Italiaanse competitie nog als het hoogste waar een voetballer tussen kon lopen. De laatste jaren zijn de Engelse clubs door de gestegen tv-inkomsten steeds meer salaris gaan betalen, en heeft die competitie veel buitenlandse sterren binnengehaald. Maar de Spaanse clubs behalen de beste resultaten in de Champions League.
   De belangen in de Serie A zijn zo groot, dat de trainers het liefst vooral het risico op een verliesbeurt beperken. Elk jaar degraderen vier van de achttien clubs direct. Voor de 'neutrale toeschouwer' en de meest technisch onderlegde voetballers is er niet al te veel spektakel, maar de entourage in de stadions en de voetbalsteden blijft - zoals ik heb mogen ondervinden - natuurlijk geweldig. In Italië kunnen zeker vijf verschillende clubs kampioen worden. De laatste jaren gaan de resultaten van de Italiaanse clubs in de Europa-Cup-toernooien wel opvallend achteruit.
   Manchester United is al jaren de rijkste club van de wereld, en ook de andere clubs kunnen heel hoge salarissen betalen door de gigantische tv-contracten. Kick-and-Rush-voetbal spelen de Engelse clubs al lang niet meer door de continentale trainers en spelers. Het aantal Noren, Fransen en Nederlanders in de Premier League is niet meer te tellen. In Nederland is het Engelse voetbal door SBS6 en RTL5 in een korte tijd heel populair geworden, al gaan er door het commerciële geweld hier en daar tradities verloren: United vindt de FA Cup maar niks meer en Liverpool, Leeds United, Tottenham Hotspur en Arsenal willen hun antieke stadion verruilen voor een moderne thuishaven.
   In Spanje bestaat de top niet meer uit alleen Real Madrid en Barcelona. Ook Deportivo La Coruña en Valencia hebben zich in de Europese top genesteld. Als verkiezingsstunt werden alle transferrecords gebroken met de komst van Figo en Zidane naar Madrid. Ook de subtop is met Real Mallorca, Alavés en Celta de Vigo vrij breed. Bij elke club loopt wel een international rond. Zelfs de kleine ploeg Villareal heeft enkele absolute Argentijnse toppers binnengehaald. Het Spaanse clubvoetbal is door de combinatie van tactische slimheid, hardheid en pure klasse toonaangevend in Europa.
20 januari tot 26 mei 2002
81 stemmen in totaal

Champions League
Wie wint de Champions League?

 • Bayern München.

  (7%, 2 stemmen)
 • Deportivo La Coruña.

  (7%, 2 stemmen)
 • Liverpool.

  (11%, 3 stemmen)
 • Manchester United.

  (37%, 10 stemmen)
 • Real Madrid.

  (30%, 8 stemmen)
 • Barcelona, Bayer Leverkusen of Panathinaikos.

  (7%, 2 stemmen)
De topspelers klagen steen en been over de gigantische hoeveelheid wedstrijden die ze per jaar moeten afwerken. Vooral de Champions League is een aanslag op hun gezondheid. De finalisten spelen minstens zeventien wedstrijden. Dat de eerste ronde in een poulevorm wordt gespeeld is nog te begrijpen, want zo zijn de clubs zeker van zes wedstrijden. Dat betekent zes keer een wedstrijdpremie, drie keer aardige recettes en zes keer tv-rechten voor een live-uitzending. Maar waarom de tweede ronde ook in vier poules van vier clubs wordt gespeeld, is mij een raadsel. In een aantal wedstrijden, zeker als het einde van de ronde in zicht is, hoeven veel clubs niet voluit te gaan, omdat ze toch al gekwalificeerd zijn. Bovendien is het in veel gevallen voor beide clubs die tegen elkaar spelen gunstig om gelijk te spelen, waardoor je gigantisch veel 1-1- en 0-0-wedstrijden krijgt. Op den duur keert het publiek zich zo zeker van het voetbal af. Als er na de eerste poules de knock-out-fase al zou ingaan, zou dat een veel aantrekkelijker competitie als gevolg hebben.
  Van de acht overgebleven clubs in de Champions League zijn er in mijn ogen vijf kanshebber op de beker, die op 15 mei in Hampden Park in Glasgow wordt opgehaald.
   BAYERN MÜNCHEN, en niet Real Madrid, was voor mij aan het begin van het seizoen de grote kanshebber op de Champions-League-overwinning. De Duitse profs kunnen zich op elke tegenstander instellen, omdat ze alle tactieken beheersen. De tegenstander wegcounteren is geen probleem, net zo min als juist het spel maken en de tegenstander vastzetten. Bayern heeft een heel brede selectie, met aanspeelpunten, goalgetters en counterspitsen. Ook op het middenveld is er voldoende keus. Maar in de praktijk gaat het dit seizoen niet zo geweldig. Hoewel Bayern in de Champions League ook de tweede ronde relatief moeiteloos overleefde, draait het team in de Bundesliga niet lekker. Bayer Leverkusen en Borussia Dortmund zijn Bayern in eigen land de baas.
   DEPORTIVO LA CORUÑA is op dit moment misschien wel het sterkste team van Europa. De Spanjaarden - die de status van Spaans subtopper nu wel zijn ontgroeid - hebben geloot tegen Manchester United. Dit seizoen won Depor al twee maal van United, en twee keer van Arsenal. Het is bijna een wetmatigheid dat een Spaanse club wint van een Engelse. Dat komt omdat de meeste Engelse ploegen nog steeds vooral op basis van tempo te spelen. Een ploeg als Deportivo is er een meester in om de tegenstander uit zijn tempo te halen en vervolgens sluw toe te slaan.
   LIVERPOOL won jarenlang niks in eigen land, tot de Engelse Club van de Eeuw de Franse trainer Gérard Houllier aanstelde. Rond een aantal degelijke buitenlanders en een paar jonge Engelsen bouwde hij een succesvolle formatie. In 2001 veroverde Liverpool vijf hoofdprijzen: de UEFA Cup, de FA Cup, de League Cup, de Europese supercup en de Engelse supercup. Vooral in uitwedstrijden is Liverpool in staat om zich gigantisch in te graven. Op basis van power kunnen ze elke ploeg op eigen veld dwingen tot een gelijkspel.
   MANCHESTER UNITED heeft superspits Van Nistelrooij, assistkoningen Beckham, Giggs en Verón, dienende middenvelders Keane en Scholes, maar ook de van tijd tot tijd blunderende Blanc, Neville, Silvestre en Barthez. Aan de ene kant is United vreselijk gevaarlijk, aan de andere kant kwetsbaar.
   REAL MADRID heeft op papier de allersterkste ploeg die er is. De recordkampioen in alle opzichten heeft misschien wel de drie beste spelers van de wereld onder contract: Zidane, Figo en Raúl. Om dit surplus aan aanvallend talent te dienen is het fundament van de ploeg degelijk: spelers zoals Hierro, Karanka, Makalélé en Helguera spelen zo simpel mogelijk, maar zijn ook geschikt voor hoge balcirculatie. In wedstrijden tegen pakweg Anderlecht of Lokomotiv Moskou speelt Real het beste, maar tegen Deportivo of Bayern kan Real vaak een onverwachte achterstand niet ombuigen.

Loting kwartfinales:
Bayern München - Real Madrid
Deportivo La Coruña - Manchester United
Panathinaikos - Barcelona
Liverpool - Bayer Leverkusen

2 tot 29 april 2002
27 stemmen in totaal

Kampioen
Welke club wordt dit jaar kampioen?

 • Ajax.

  (41%, 18 stemmen)
 • Feyenoord.

  (34%, 15 stemmen)
 • PSV.

  (16%, 7 stemmen)
 • SC Heerenveen.

  (5%, 2 stemmen)
 • Een andere club.

  (5%, 2 stemmen)
Zo halverwege het jaar is de competitie nog verre van beslist. De drie traditionele topclubs staan bovenaan de ranglijst, gevolgd door NAC, SC Heerenveen, FC Utrecht, Vitesse en RKC Waalwijk.
KPN Eredivisie    AJAX begon het seizoen dramatisch, maar herstelde zich met een nieuw behoudend soort voetbal, dat Adriaanse zijn baan leek te redden. Na drie thuisnederlagen op rij werd hij eind november toch ontslagen. De nieuwe trainer Ronald Koeman wil in een vast systeem met vleugelspitsen en een min of meer vaste basiself de koppositie behouden.
   FEYENOORD heeft een punt minder dan Ajax, maar ook een wedstrijd minder gespeeld. De Rotterdammers hebben ondanks de blessuregolf (Van Wonderen, Paauwe, Bosvelt, Kalou) en het vertrek van Dudek (uitstekend opgevangen door Zoetebier) het minste puntverlies. Als er niemand geblesseerd heeft, heeft niemand een evenwichtere selectie dan Feyenoord.
   PSV heeft een moeizame eerste seizoenshelft achter de rug. Op het moment delen ze de derde plaats met NAC. Na acht speeldagen stond PSV dertiende. Er werd vlak achter elkaar verloren van Willem II, FC Nantes, NAC, SC Heerenveen en Vitesse. Nu is er ook nog bekend geworden dat een derde van de spelersgroep niet meer achter trainer Eric Gerets staat. Hoewel PSV voor de winterstop een goede serie neerzette, lijkt een derde kampioenschap op rij wat veel gevraagd.
   SC HEERENVEEN maakt van de subtoppers de meeste kans op een Champions-League-plaats. De Friezen spelen thuis voetbal met longinhoud en positiespel, waarmee ze al van alle topclubs hebben gewonnen. In uitwedstrijden haalt Heerenveen vijf keer zo weinig punten als in thuiswedstrijden, maar dat komt eerder door de countertactiek die trainer De Haan zijn ploeg in uitwedstrijden oplegt dan door het verschil in steun van supporters met een wedstrijd in het gezellige Abe Lenstra Stadion.
   De laatste keer dat een andere club dan Ajax, PSV of Feyenoord kampioen werd, was in 1981.
17 januari tot 2 april 2002
44 stemmen in totaal

De opvolging van Van Gaal
Wie moet onze nieuwe bondscoach worden?

 • Louis van Gaal moet blijven.
  (geen stemmen)
 • Dick Advocaat.

  (15%, 3 stemmen)
 • Ruud Gullit.

  (25%, 5 stemmen)
 • Willem van Hanegem.

  (35%, 7 stemmen)
 • Ronald Koeman.
  (geen stemmen)
 • Frank Rijkaard.

  (5%, 1 stem)
 • Huub Stevens.

  (20%, 4 stemmen)
Nu Louis van Gaal zich onmogelijk heeft gemaakt door na de uitschakeling zo lang af te wachten met z'n beslissing of hij opstapt tot Manchester United eindelijk vertelt dat hij mag komen en buiten dat gewoon door te gaan met z'n overbodige expirimenten met nieuwe spelers, is het vooral de vraag wie Van Gaal gaat opvolgen. Van Gaal kondigt één dezer dagen zijn vertrek aan. Als hij niet meteen vertrekt, doet hij dat waarschijnlijk in de zomer wel. Johan Cruijff heeft zoals gewoonlijk al gezegd dat hij lekker blijft golfen en schnabbelen. Wie is de geschikste kandidaat om Oranje door de kwalificatie voor het EK van 2004 te loodsen? Dit zijn de grootste kandidaten in alfabetische volgorde:
   DICK ADVOCAAT is bezig aan zijn vierde seizoen bij Glasgow Rangers. Waar hij door voorzitter David Murray voor naar Schotland is gehaald (aansluiting bij de Europese top) is hem niet gelukt. Celtic is op het moment de sterkste Schotse club. Advocaat leidde Oranje al op het WK van '94 en staat bekend om zijn strategisch vermogen.
   RUUD GULLIT begon zijn trainersloopbaan als speler/manager bij Chelsea. Hij maakte van de Londense ploeg een internationaal gezelschap, maar wel eentje dat prijzen won. Door problemen met de voorzitter moest Gullit vertrekken. Bij Newcastle mocht hij ook geld uitgeven, maar daar heeft het nooit gelopen. Oud-medespelers noemen hem geen tactisch genie en zijn tactische analyses op tv stellen weinig voor. Maar misschien is Gullit wel iemand die de Oranje-vedetten kan motiveren.
   WILLEM VAN HANEGEM: iedereen met wie hij heeft gewerkt loopt met hem weg. De 57-jarige oud-vedette was trainer bij Feyenoord, AZ en Sparta en houdt van een heldere aanpak, zonder tactisch gewauwel, maar gebaseerd op techniek en positiespelletjes. Maar wellicht botst zijn karakter met de beleidsmakers in Zeist.
   RONALD KOEMAN zegt dat hij alleen traint voor de lol, aangezien hij zijn schaapjes al op het droge heeft. Het zou goed kunnen dat de huidige Vitesse-coach eerst trainer van Barcelona wil worden voor hij het bondscoachschap op zich neemt. Voor hij bij de Spaanse gigant aan de slag gaat, kan hij misschien wel beter bji een andere club internationale ervaring als trainer opdoen. Maar het staat eigenlijk vast dat Koeman ooit Nederlands bondscoach wordt.
   FRANK RIJKAARD was tot en met het EK van 2000 al twee jaar bondscoach. Afgelopen zomer heeft hij een contract van drie jaar afgesloten bij staartploeg Sparta. Kennelijk wil hij na dat uitstapje als bondscoach zijn trainersloopbaan geleidelijk opbouwen. Misschien is het geen voordeel als de charismatische, sfeergevoelige trainer na twee jaar opnieuw voor de groep gaat staan.
   HUUB STEVENS is misschien voor het grote publiek de grote onbekende van dit rijtje, maar in mijn ogen is hij de beste kandidaat. De Limburger, die bekend staat om zijn hang naar discipline, maar ruimte voor creatieve spelers, is al sinds kerst 1996 trainer bij Schalke 04 in Duitsland, waar hij een paar internationals in dienst heeft. De oud-international bereikte zijn opzienbarendste prestatie toen hij in 1995 achter het grote Ajax als tweede eindigde met Roda JC. Stevens staart zich niet blind op twee vleugelspitsen en kan hij voor een bijzonder professionele sfeer in de selectie zorgen.
24 november 2001 tot 17 januari 2002
20 stemmen in totaal

Jaap Stam en nandrolon
Is het toeval dat Stam als derde Oranje-speler is betrapt?

 • Puur toeval. 't Hadden net zo goed drie Fransen of Brazilianen kunnen zijn.

  (36%, 4 stemmen)
 • Nee. Er is sabotage in het spel.

  (36%, 4 stemmen)
 • Nee. Bij Oranje gebruiken ze een vervuild voedingssupplement.

  (9%, 1 stem)
 • Nee. Bij Oranje wordt nandrolon gebruikt.

  (18%, 2 stemmen)

De mededeling dat ook bij Jaap Stam een te hoge nandrolonspiegel was geconstateerd, kwam echt als een donderslag bij heldere hemel. Edgar Davids en Frank de Boer, in april en mei al vlak na elkaar betrapt, mochten allang weer voetballen. Jaap Stam werd gepakt op een positief plasje na Lazio - Atalanta, een Italiaanse competitiewedstrijd die ik stomtoevallig met een paar vrienden mocht bijwonen. Neem maar van mij aan dat Stam absoluut niet hyper overkwam. Er is nog niets bekend over met hoeveel Stam de waarde van twee miljardste gram 19-norandrosteron heeft overschreden, maar bij Davids en De Boer was dat zo weinig, dat je in gedrag of lichamelijke prestaties nooit iets aan ze zou kunnen aflezen. Het is me een raadsel hoe het kan dat in een miljoenensport als voetbal men zo'n onprofessioneel beleid voert over doping. Hoewel je in het voetbal niets aan nandrolon hebt, ligt de verboden norm lager dan bij het wielrennen.
   Hoe is dat 19-norandrosteron, het belangrijkste afbraakproduct van nandrolon, in de urine van Stam gekomen? Nandrolon is een lichaamseigen stof die bij hoge stress wordt aangemaakt, en sommige mensen hebben van nature al meer dan anderen in hun lichaam.
   De Boer en Davids hebben hoogstwaarschijnlijk niet door voedingssupplementen van de KNVB de norm overschreden. Er heeft namelijk al een ingrijpend onderzoek bij de bond plaatsgevonden, omdat in de week voor ze betrapt werden beide spelers met het Nederlands elftal oefenden tegen Turkije. De week voor Stams fatale match speelde hij met Oranje tegen Andorra.
   Stams Portugese Lazio-ploeggenoot Fernando Couto werd begin april ook betrapt met een minieme waarde, dus het zou eventueel kunnen dat bij Lazio doping wordt gebruikt. Dat lijkt echter zeer onwaarschijnlijk. Voor Stam is net 55 miljoen betaald, en het zou bijzonder stom zijn om hem te drogeren. Iedereen die hem ook maar een beetje kent, zegt dat Jaap Stam de laatste speler is die zelf nandrolon zou gebruiken. De enige andere mogelijkheid is dat in de verschilende onderzoekslaboratoria grootschalig is gefraudeerd, maar dat is ook bijzonder onwaarschijnlijk. Er wordt ook beweerd dat er veel meer spelers worden betrapt, maar alleen die van Oranje worden aangepakt, omdat die hierdoor toch geen WK zouden missen. De aanvoerder van Oranje, zijn mogelijke vervanger en de nationale voetbalgrootverdiener... Is het dan toch gewoon toeval?
24 november 2001 tot 17 januari 2002
11 stemmen in totaal

De positie van Van Gaal
Mag Van Gaal bondscoach blijven na de uitschakeling tegen Ierland?

 • Ja, want de rode draad moet bewaakt blijven.

  (40%, 8 stemmen)
 • Ja, want ik weet niet wie er anders bondscoach moet zijn.

  (10%, 2 stemmen)
 • Nee, Van Gaal moet eigenlijk de eer aan zichzelf houden.

  (10%, 2 stemmen)
 • Nee, Van Gaal moet ontslagen worden, want hij is verantwoordelijk.

  (40%, 8 stemmen)
Na de 1-0-verliesbeurt tegen Ierland kan Nederland kwalificatie voor het WK wel op z'n buik schrijven. Jammer maar helaas. Ondanks alle kwaliteit bleek Oranje niet opgewassen tegen de Ierse rauwdouwers. Nu is de talentvolle groep van het Ajax van '95 in Oranje definitief de net-niet-generatie geworden.
   Niet dat Van Gaal er wat aan kan doen dat er een paar prachtige kansen op een ongelukkige manier werden gemist, of dat de scheidsrechter geen strafschop gaf toen de Ierse keeper Van Nistelrooij bij z'n benen greep, maar de bondscoach is wel de verantwoordelijke man. Aan de andere kant kun je ook niet zomaar na elke ongelukkige nederlaag de trainer op straat zetten, al was de kwalificatie al vorig seizoen in de thuiswedstrijden tegen Ierland en Portugal verpest.
   Ik weet ook niet wie de beste nieuwe bondscoach is als Louis van Gaal er niet meer zou zijn. Johan Cruijff wil z'n vingers er niet meer aan branden en de nieuwe trainersgeneratie van 1988 is er nog niet helemaal klaar voor.
26 september tot 21 november 2001
20 stemmen in totaal

Ronaldo
Komt Ronaldo ooit terug op z'n oude niveau?

 • Ja, zelfs sterker dan ooit.

  (13%, 1 stem)
 • Ja, hij wordt weer de oude.

  (25%, 2 stemmen)
 • Nee, de glans zal er toch af zijn.

  (50%, 4 stemmen)
 • Nee, Ronaldo zal niet meer dezelfde zijn.

  (13%, 1 stem)
Ronaldo werd ooit als 17-jarig spitsje door PSV naar Europa gehaald. Bijna meteen was hij van grote waarde voor zijn club. In z'n eerste Europese seizoen scoorde Ronaldo dertig keer. Nog één seizoen kon hij gehandhaafd blijven bij PSV. Daarna vestigde de Braziliaan definitief zijn naam bij Barcelona, waar hij in één jaar meer dan veertig goals maakte. Internazionale had een heel grote zak met geld voor hem over en daarom verkaste Ronaldo naar Italië.
   Vlak voor de WK-finale van '98 bezweek Ronaldo aan de druk van een hele wereld die over je schouder meekijkt. Ondanks een zware epilleptische aanval werd hij opgesteld. Sinds die finale heeft de spits nog maar een paar wedstrijden gespeeld. Een bijzonder zware knieblessure, die hij in 1999 opliep en vorig jaar verergerd werd doordat Ronaldo te vroeg op het veld stond en zijn knieband nog eens scheurde. De Franse arts Gérard Saillant verklaarde Ronaldo's knie in maart medisch gezien fit. Daarna moest Ronaldo nog een paar maanden revalideren. In de UEFA-Cup-wedstrijd tegen FC Brasov viel hij een half uur in, en speelde niet eens zo onaardig. Fysiek is hij nu nog sterker dan voorheen. Aan het wedstrijdritme ontbreekt het natuurlijk nog. Of de tweevoudig Wereldvoetballer van het Jaar zijn explosieve acties nog net zo fel in durft te zetten als eerst, is maar de vraag. Toch zeggen medische specialisten dat Ronaldo er weer helemaal bovenop kan komen, want zijn leeftijd spreekt in z'n voordeel. Ronaldo is pas 25 geworden, en heeft de binnenkant van het ziekenhuis nou wel genoeg gezien.
26 september tot 21 november 2001
8 stemmen in totaal

Transfermarkt
Welke club heeft deze zomer de beste aankopen gedaan?

 • Ajax.

  (19%, 4 stemmen)
 • PSV.

  (19%, 4 stemmen)
 • Feyenoord.

  (62%, 13 stemmen)
De Nederlandse transfermarkt had een redelijk rustige zomer. Terwijl de miljoenen vooral in Spanje en Italië maar bleven rollen, en met honderden tegelijk, vertrokken er weinig spelers uit de Eredivisie. De topclubs hebben vooral een aantal overbodige spelers geloosd en een paar talenten uitbesteed. De meeste subtoppers konden hun selectie ongeveer intact houden.
   De enige Nederlandse topspeler die naar een buitenlandse topclub ging, was Ruud van Nistelrooij, die na bijna een jaar revalideren toch naar Manchester United kon. Dat komt, omdat van een kale kip niks meer valt te plukken. Bijna alle internationals spelen al in het buitenland.
   Ondanks het afzwaaien van Van Nistelrooij is de selectie van PSV nauwelijks verzwakt in vergelijking met vorig seizoen, toen het met overmacht kampioen werd. Van Nistelrooij heeft vorig jaar geen punten voor PSV gepakt, omdat hij in de paar wedstrijden die hij mocht spelen, vooral op zichzelf was gericht om het goede gevoel van voor zijn blessure terug te krijgen. Hoewel in Eindhoven al Bruggink en Kezman onder contract stonden, werd Jan Vennegoor of Hesselink er nog bij gekocht, voor twintig miljoen van FC Twente. Kolkka (naar Panathinaikos), Van der Doelen en Van der Weerden (Twente) waren de voornaamste verkopen.
   FEYENOORD stond halverwege vorig seizoen vijf punten voor op PSV, maar bakte er na de winter niks meer van, door blessures en schorsingen bij de belangrijkste spelers. Dit gebrek aan goede reservespelers is dit seizoen een beetje opgevangen, door de aankoop van vleugelspits Leonardo II (FC Groningen), rechtsback Collen (NEC), linksback Van Haaren (Roda JC), en vooral spits Pierre van Hooijdonk (Benfica), die voor de goals moet zorgen en de Japanner Shinji Ono, die voor variatie moet zorgen.
   AJAX werd vorig jaar met vallen en opstaan derde. Co Adriaanse denkt de routiniers Witschge en Winter niet meer nodig te hebben voor de extreem jonge selectie en stuurde ze weg (Witschge naar Alavés en Winter naar Sparta). Voor vele miljoenen werden de jonge aanvallers Achmed Hossam (AA Gent, 18) en Zlatan Ibrahimovic (Malmö FF, 19), de Braziliaanse linksback Maxwell (Cruzeiro, 19) en de Tunesische rechtsback Hatem Trabelsi (Club Sportif Sfax, 24) gekocht. In de thuiswedstrijd tegen Celtic stonden er maar twee Nederlanders in de basis.
16 augustus tot 26 september 2001
21 stemmen in totaal

Ierland - Nederland
Wint Nederland op 1 september van Ierland?
 • Ja.

  (80%, 8 stemmen)
 • Nee, het wordt een gelijkspel.

  (20%, 2 stemmen)
 • Nee, Nederland verliest. (0 stemmen)
Door het puntverlies tegen Ierland en Portugal vorig seizoen heeft Nederland nog maar een kleine kans om zich te plaatsen voor het komende WK. Op zaterdag 1 september staat de uitwedstrijd in Ierland op het programma en die moet gewonnen worden, anders is de kans op plaatsing voor het WK 2002 verkeken. De laatste keer dat Nederland een groot toernooi miste was in 1986. Als Oranje zich niet plaatst, wordt de positie van bondscoach Louis van Gaal wankel. Van Gaal steekt veel tijd in het Masterplan, een duur plan om de Nederlandse jeugdopleidingen weer gezond te maken, en lijkt heilig overtuigd dat dat zal slagen. Het is geen goede zaak om in iemand die de rode draad moet bewaken na twee jaar te ontslaan omdat het eerste elftal zich niet plaatst voor het WK, terwijl zijn contract nog vijf jaar doorloopt. Alleen daarom al moet Nederland op 1 september winnen.
16 augustus tot 1 september 2001
10 stemmen in totaal

Van Nistelrooij
Is Ruud van Nistelrooij zijn geld waard (67 miljoen gulden)?

 • Ja.

  (60%, 27 stemmen)
 • Nee.

  (40%, 18 stemmen)
PSV en Manchester United hebben een overeenkomst bereikt over de transfer van Ruud van Nistelrooij. Voor 18½ miljoen pond speelt de spits volgend jaar bij de Engelse kampioen. Vorig jaar, toen de transfer niet doorging door het weigeren van een kijkoperatie voor de verzekering van zijn linkerknie, zou Van Nistelrooij een half miljoen pond minder opleveren.
15 mei tot 16 augustus 2001
45 stemmen in totaal

Nandrolon
Moeten Davids en De Boer worden geschorst, als blijkt dat ze inderdaad een te hoog gehalte nandrolon in hun bloed hadden?

 • Ja natuurlijk, voor zestien maanden, zoals in de regels staat.

  (36%, 12 stemmen)
 • Nee. De maximumhoeveelheden zijn te laag en moeten veranderd worden.

  (36%, 12 stemmen)
 • Nee. De KNVB moet aangepakt worden omdat ze foute voedingspreparaten gaven.

  (27%, 9 stemmen)

Edgar Davids en Frank de Boer zijn vlak na elkaar betrapt op een te hoog gehalte nandrolon in hun urine. Allebei na een wedstrijd met hun clubs (Juventus en Barcelona), die vier dagen na een interland met het Nederlands elftal stond gepland. Toen bekend werd dat Davids was betrapt, wees Juventus al met een beschuldigend vingertje richting Zeist. Toen ook Frank de Boer was gepakt, werd definitief duidelijk dat het probleem bij de voeding die de internationals bij Oranje krijg ligt. Al werden in de tussentijd de andere internationals Pierre van Hooijdonk, Patrick Kluivert en Marc Overmars negatief bevonden.
   Het probleem ligt waarschijnlijk bij de creatine die de spelers van Oranje krijgen. Deze legale herstelbevorderende stof wordt in Amerika gemaakt en bevat een stof die door het lichaam omgezet kan worden in het gevaarlijke nandrolon.
   In de tussentijd doen Davids en De Boer er alles aan om hun onschuld te bewijzen. De Boer laat een Gronings laboratorium de contra-expertise uitvoeren.
15 mei tot 16 augustus 2001
33 stemmen in totaal