Logo Euro 2004

Euro 2004 - index

Klik hier als je geen blauwe balk boven ziet

Vertakt schema vanaf de kwartfinales

Portugal   2nPOR\
Engeland   2p  |
         \2 POR\
Zweden    0n  /1  |
Nederland  0pNED/   |
            \0
Frankrijk  0     /1 GRI
Griekenland 1 GRI\   |
         \1nGRI/
TsjechiŽ   3 TSJ/0v
Denemarken  0
Griekenland verbaast iedereen
Als de stofwolken van het EK zijn opgetrokken, valt ťťn ding het meeste op. Het lijkt wel alsof de grote voetballanden van Europa de middelgrote landen niet meer kunnen bijhouden. Van de vijf landen met de traditionele topcompetities - Spanje, ItaliŽ, Duitsland, Engeland en Frankrijk - werden de eerste drie al in de eerste fase uitgeschakeld; Engeland en Frankrijk kwamen niet verder dan de kwartfinale.
   De halve-finalisten Nederland, Portugal, Griekenland en TsjechiŽ bevinden zich alle vier in de subtop van de UEFA-coŽfficiŽnten-ranglijst. Wellicht is het slopende seizoen dat de spelers van de toplanden achter de rug hebben een verklaring voor de wanprestaties van de grote landen. Dit wordt echter tegengesproken door Nederland en TsjechiŽ, van wie bijna alle spelers ook in de grote competities actief zijn, en de Portugezen, bij wie een belangrijk gedeelte van de selectie ook een slopende Champions League achter de rug heeft.
   Misschien hebben de falende landen ook te lijden gehad van de enorme mediadruk die op hen rustte. Vooral het dramatische spel van Real-Madrid-grootheden Raķl, Beckham en Figo viel op.
   Hoe dan ook was het Portugese EK een vermakelijk toernooi, met naast de falende reuzen ook opwindende strafschoppenseries, enkele prachtige wedstrijden en dramatische wendingen in wedstrijden. Het Nederlands elftal groeide echt in het toernooi. Vůůr de derde wedstrijd, tegen Letland, zag het er niet hoopvol uit, maar van outsider werd de ploeg van Advocaat uiteindelijk een kanshebber voor de toernooiwinst. Toch bleek Portugal in de halve finale duidelijk te sterk.
   Dat de Grieken vervolgens in de finale na de Portugezen, Spanjaarden, Fransen en Tsjechen opnieuw de Portugezen wisten te verslaan, zal ook de Grieken hebben verbaasd. De ploeg van de ervaren Duitse trainer Rehhagel toonde aan hoe ver een matige selectie kan komen met training op standaardsituaties en een duidelijk en goed uitgevoerd tactisch concept.
&nbps;  In 1992 won Denemarken het EK, na te zijn toegelaten dankzij de VN-sancties tegen het eigenlijk geplaatste JoegoslaviŽ. De Denen moesten hun vakanties afzeggen en gingen vervolgens met de beker aan de haal. De prestatie van Griekenland is nog opzienbarender, aangezien niemand op de Grieken in de tweede ronde had gerekend, laat staan dat ze sterker zouden zijn dan vier verschillende favorieten - en zelfs twee keer van Portugal zouden winnen. Een enerverend toernooi dus!

  Kwalificatiewedstrijden Nederland:
 • Nederland - Wit-Rusland 3-0
 • Oostenrijk - Nederland 0-3
 • Nederland - TsjechiŽ 1-1
 • MoldaviŽ - Nederland 1-2
 • Wit-Rusland - Nederland 0-2
 • Nederland - Oostenrijk 3-1
 • TsjechiŽ - Nederland 3-1
 • Nederland - MoldaviŽ 5-0

  Eindstand poule 3:

   1. TsjechiŽ     W 8 7 1 0 22 23- 5 = +18
   2. Nederland    P 8 6 1 1 19 20- 6 = +14
   3. Oostenrijk     8 3 0 5  9 12-14 = - 2
   4. MoldaviŽ      8 2 0 6  6 5-19 = -14
   5. Wit-Rusland     8 1 0 7  3 4-20 = -16
  
  W = groepswinnaar, geplaatst voor EK
  P = naar play-offs

  Play-offs:

 • Schotland - Nederland 1-0
 • Nederland - Schotland 6-0

Groep A:
Griekenland
Portugal
Rusland
Spanje
Groep B:
Engeland
Frankrijk
KroatiŽ
Zwitserland
Groep C:
Bulgarije
Denemarken
ItaliŽ
Zweden
Groep D:
Duitsland
Letland
Nederland
TsjechiŽ