Dreamteam

Dreamteam 2001/2002

Klik hier als je geen blauwe balk boven ziet
26 oktober 2001

't Is een aardig stel, hè?
   Natuurlijk zou dit team niet zo heel goed functioneren als je deze elf spelers bij elkaar zou zetten. Er is geen dienende middenvelder bij. In ieder geval de voorste zes spelers zouden zich het liefst willen beperken tot aanvallen. Maar de klasse druipt er natuurlijk wel van af.

 • Oliver Kahn (32 jaar) heeft het afgelopen seizoen bewezen dat hij de allerbeste keeper van de wereld is. Olli kan dan misschien geen zes man dollen, maar dat hoeft ook niet. Als er een spits alleen op hem af loopt, is er met Kahn in de goal meestal niks aan de hand. Vrije trappen en strafschoppen gaan er bijna nooit in bij de intimiderende Duitser.
 • Lilian Thuram (31) kan duels winnen over de grond en in de lucht, opstomen langs de zijlijn en een middenvelder inspelen. Hij dwong deze zomer eindelijk een transfer naar een echte topclub af. Juventus betaalde Parma 104 miljoen gulden voor de imposante verdediger. Voortaan jaagt Thuram de spitsen in de Champions League de stuipen op het lijf.
 • Alessandro Nesta (25) is een libero die alles in huis heeft. Nesta zou zonder problemen op het middenveld kunnen spelen, maar kan ook eventueel in de mandekking op elke mogelijke Serie-A-aanvaller. Maar bovenal is de jonge Romein de baas van elke ploeg waarin hij speelt. Nesta geeft rugdekking, ziet wanneer hij voor de mandekker kan kruipen en zet aanvallen op.
 • Frank de Boer (31) is de belangrijkste speler van Barcelona. De Noord-Hollander is technisch heel goed onderlegd, maar misschien niet altijd even meedogenloos in het duel. De Boer heeft natuurlijk ook een prachtige lange pass en vrije trap in de benen. Vroeger maakte hij in elke wedstrijd wel een domme fout, nu is hij in staat perfecte wedstrijden af te leveren.
 • Paolo Maldini (33) is oud, maar zeker nog niet versleten. De kapitein van AC Milan en het Italiaans elftal is een allround verdediger van wereldklasse. Maldini verschijnt vaak in wereldelftallen aller tijden, omdat linksbacks van wereldkwaliteit meestal in de as komen te spelen. Ik heb niet Roberto Carlos maar Maldini opgesteld, omdat de Braziliaan veel te wisselvallig speelt en verdedigend te weinig in huis heeft.
 • Luís Figo (28) is een van de beste voetballers die op de aarde rondlopen. De Portugees krijgt de supporters van Real Madrid aan zijn voeten met zijn prachtige dribbels, vlammende schoten en keurige strafschoppen. Figo heeft bij Real een vrije rol aan de rechterflank en is op rechts inderdaad beter dan in de as.
 • Zinédine Zidane (29) is naar mijn mening nog altijd de allerbeste voetballer. Zizou werd deze zomer voor 157 miljoen naar Madrid gehaald. De wereld- en Europees kampioen is nog niet echt doorgebroken in het Santiago Bernabéu, maar zal toch ook bij Real zeker gaan slagen. Het sterrenteam gaat weer voor de Europa Cup.
 • Francesco Totti (25) is een uiterst creatieve nummer 10. Totti is levensgevaarlijk met zijn passeerbewegingen, steekpassjes en schoten uit de tweede lijn. Wekte ooit verontwaardiging door hoogstpersoonlijk een groepje Lazio-supporters uit te schelden. Totti kan bij zijn eigen supporters niet meer stuk, zeker niet na het kampioenschap van afgelopen seizoen.
 • Rivaldo (29) kent een iets mindere periode bij Barcelona, hoewel hij nu niet meer op zijn gehate linksbuitenplaats hoeft te staan. De oud-Wereldvoetballer van het Jaar vormt nu een aanvalslinie samen met Patrick Kluivert en Javier Saviola. Rivaldo staat op basis van zijn pure kwaliteit in het dreamteam.
 • Raúl (24) is van het zelfde type voetballer als Francesco Totti. De aanvaller begon ooit in de jeugd van Atlético Madrid, maar staat nu al zeven jaar in het eerste van Real. En zeker niet alleen omdat 't zo'n aardige jongen is. Alle dure buitenlandse aankopen ten spijt, Raúl González Blanco is met de Koninklijke opgeklommen tot de absolute top.
 • Gabriel Batistuta (32) is een powerspits die op pure wilskracht speelt, maar dan eentje met een prima techniek en vrije trap. Er is bijna geen spits die zo hard schiet, en daarna zijn doelpunt zo hartstochtelijk viert. Er is ook bijna geen spits die zo vaak scoort, en al zoveel jaar achter elkaar in de loodzware Serie A.