Voetbalartikelen

Oproep tot consequentie aan Hans Brian

Klik hier als je geen blauwe balk boven ziet
24 augustus 2004

De Olympische Spelen zijn altijd een feest om te volgen. Je komt met sporten in aanraking waar je de regels nog net van kent, maar die je normaal gesproken niet op tv ziet.
   Zo kunnen zwemmen, badminton en baanwielrennen ongelofelijk spannend zijn om naar te kijken. Er zijn ook sporten, zoals turnen en boksen, waar ik weer niet zoveel van begrijp. Het is jammer dat het voetbal- en het honkbaltoernooi mager bezet zijn, omdat veel van de beste spelers liever in de normale competitie uitkomen dan op de Olympische Spelen.
   Een van de olympische disciplines waar ik het liefste naar kijk is dameshockey. Al moet ik daar meteen bijzeggen dat dat voor een belangrijk deel om dezelfde oneigenlijke reden is als die waarom veel vrouwen graag naar voetballers als Dani en Nuno Gomes kijken. Juist, kijken. Heerlijk, die passieve tv-sport.
   In de halve finale waren de dames van Nederland en ArgentiniŽ werkelijk bloedstollend. Mijntje Donners bleef voorin op een kans loeren. Miek van Geenhuizen dribbelde het hele kunstgrasveld over. Net als bij hun herenvoetbalbroers zette Aymar de lijnen uit bij ArgentiniŽ en bleef Van der Vaart aan Nederlandse kant iets te veel soleren.
   Maartje Scheepstra doet met haar hoogblonde naam anders vermoeden, maar deze donkere dame speelt een emanciperende rol als de Humphrey Mijnals van de Nederlandse hockeydames. Maar het allermeest tot de verbeelding spreekt Lieve van Kessel. Een naam om op te schieten.
   Het feest is compleet als het Nederlands elftal zich met 4-2 langs de Argentijnsen strafbalt en daarmee een dreigend penaltytrauma ontloopt.
   De enige storende factor in deze perfecte sportuitzending was de mannelijke hockeycommentator Hans Brian. De NOS'er verkeert in geslachtsverwarring. Als er een speelster tijdelijk het veld uit wordt gestuurd, heeft hij het over een 'man-meersituatie'. Terwijl er op het hele veld geen man te vinden is. Iemand die niet gedekt wordt verandert van een hockeydame in een 'vrije man'. En ik ben toch echt geen feministe, maar waarom zou voor de gelegenheid het woord 'mankracht' niet kunnen worden vervangen door 'menskracht'?
   Natuurlijk is het vaak een dilemma of je je vrouwelijke baas (bazin?) directeur of directrice moet noemen. Maar altijd mannelijke termen gebruiken bij het becommentariŽren van vrouwelijke sporters, levert te veel vreemde situaties op.
   Hans Brian lijkt in ťťn geval de vrouwelijkheid van een speelster juist overdreven te willen benadrukken. 'Doelvrouwe' Clarinda Sinnige was vandaag de grote held. Waarschijnlijk had doelvrouw Sinnig die laatste strafbal ook wel gehouden.

Frank Beijen