Voetbalartikelen

Het Nederlands elftal met Nederlandse voornamen

Klik hier als je geen blauwe balk boven ziet
4 mei 2003

Het Nederlands elftal herbergt voornamen zoals Patrick, Clarence, Andy, Fernando en Giovanni. De broers van Wesley Sneijder heten Jeffrey en Rodney. Voetballers geven kinderen soms de vreselijkste voornamen. Tijdens het EK 2000 was maar één speler in de selectie met een kindje dat nog een enigszins Nederlandse naam had: Jaap Stam met zijn dochtertje Lisa.
   Dat rijst bij mij de vraag: wat blijft er over van Oranje als alleen spelers met een Nederlandse voornaam mogen meedoen?

  KEEPER:
 • Edwin is een naam die voor de oorlog niet of nauwelijks voorkwam, maar toch niet buitenlands te noemen is. Van der Sar staat dus onder de lat.

  VERDEDIGERS:

 • Michael (Reiziger) is uit den boze, Fernando (Ricksen) ook, Mario (Melchiot) mag ook niet, Niels (Oude Kamphuis) is te Scandinavisch. Helaas heeft Kees van Wonderen onlangs bedankt. Van origine is de Feyenoorder middenvelder, bij zijn club centrale verdediger en in Oranje was hij een verdienstelijk rechtsback.
     PSV heeft Young-Pyo, Feyenoord Brett, Ajax Hatem of desnoods Nigel. NAC stelt Csaba op of anders centrumverdediger Jürgen. André Ooijer is tegenwoordig centrale verdediger. RKC doet het met Khalid. Vitesse heeft Tim, van wie de klank tenminste nog Nederlands is. Roda JC heeft Fatih, Excelsior Danny, FC Groningen Kurt, FC Utrecht Stijn, maar da's een Belg. Dan blijven Ronnie Venema van SC Heerenveen, Peter Wisgerhof van NEC en Chris van der Weerden over. Op basis van voetbalkwaliteiten gaat het tussen Venema en Van der Weerden. De vorm Ronnie, met -ie, klinkt wel totaal Nederlands, maar is wel duidelijk Engels en te modern. Daarom Chris van der Weerden rechtsback.
 • Jaap Stam mag blijven staan. Als alternatief heb je ook nog een oerhollandse Bert (Konterman).
 • Frank de Boer heeft dezelfde voornaam als ik en die is Nederlands genoeg. De recordinternational blijft staan.
 • Als linksback heeft Boudewijn Zenden een basisplaats veroverd. Zijn naam is zelfs zo Nederlands, dat die door de meeste buitenlanders totaal niet valt uit te spreken.

  MIDDENVELDERS:

 • Clarence Seedorf is zwaargeblesseerd, en bovendien komt hij natuurlijk niet in aanmerking vanwege zijn typische voornaam. Tweede keus Andy van der Meyde mocht wel als hij Andreas werd genoemd. Ronald (de Boer) is Engels, en daar doet het feit dat hij gedoopt is als Ronaldus geen afbreuk aan.
     Dan moeten we gaan schipperen. Paul Bosvelt speelt bij zijn club Feyenoord altijd centraal, maar kan ook prima uit de voeten op de rechterflank.
 • Mark van Bommel heeft een voornaam die wel betrekkelijk modern genoemd kan worden, maar toch volmaakt Nederlands is.
 • Phillip (Cocu) mag niet vanwege de dubbele L. Dat maakt zijn voornaam Engels. Dat wordt nog eens onderstreept door zijn volledige namen: Phillip John William. Iemand anders dus. Edgar Davids valt ook meteen weg, net als Rafael van der Vaart en Giovanni van Bronckhorst. NAC'er Alfred Schreuder, de topper onder de subtoppers, komt dan als volgende in aanmerking.
 • En wie moet er linkshalf of linksbuiten? Edgar en Rafael vallen dus af. Boudewijn Zenden kun je geen twee keer opstellen. Marc (Overmars) is Frans, vanwege zijn C. Dan kom je uit bij een aanstormend talent, dat het afgelopen jaar van een leuk talent bij FC Groningen is uitgegroeid tot een creatieve man bij de waarschijnlijke kampioen: Arjen Robben.

  AANVALLERS:

 • Bondscoach Dick Advocaat heeft de beschikking over een handjevol echte topspitsen, maar toch werken de grootste twee, Kluivert en Van Nistelrooij, niet succesvol samen. Er gaan steeds meer stemmen om Patrick Kluivert te vervangen door Rafael van der Vaart. In ieder geval, uit het rijtje toppers staan Patrick, Roy (Engels), Pierre (Frans) en Jerrel (fantasie) buitenspel. Ruud van Nistelrooij blijft over.
 • Om de elf te completeren krijgt Dirk Kuijt ook een basisplaats.

Meer dan de helft van de gangbare selectie valt af, maar er blijft nog een best acceptabel elftal over.
Het Nederlands elftal met Nederlandse voornamen