Voetbalartikelen

Voetbal back to basics

Klik hier als je geen blauwe balk boven ziet
1 februari 2003

Gelezen in het Leidsch Dagblad van vandaag: de competitieleider van de Italiaanse Serie A, Adriano Galliani, wil met ingang van het seizoen 2003/2004 invoeren, dat clubs die meer dan tachtig procent van hun omzet ook weer uitgeven, uitgesloten worden van de competitie.
   Een onduidelijk berichtje. Galliani (tevens directeur van AC Milan) beweert dat de Italiaanse clubs met ingang van komende zomer niet meer mogen doen wat ze altijd doen, namelijk meer uitgeven dan er binnenkomt. De steenrijke voorzitter/eigenaars van de topclubs (oliebaron Moratti bij Internazionale, mediamagnaat Berlusconi bij AC Milan, havenbaron Sensi bij AS Roma, Fiat-familie Agnelli bij Juventus) lappen het tekort aan het eind van het seizoen dan wel weer bij, en kopen als extraatje nog eens een leuke spits. In ieder geval, het lijkt me gezond dat een club haar inkomsten niet oppot, maar uitgeeft. Het lijkt erop dat er een 'proefballonnetje' van Galliani uit z'n verband is gerukt en bij het Leidsch Dagblad als nieuwsfeit van de persdienst geplukt.
Lazio    Waar het berichtje in elk geval op neerkomt: Adriano Galliani is bezorgd over de ongezonde situatie in het Europese profvoetbal. Bij twee Italiaanse clubs met een gigantische supportersschare, die nog niet zo lang geleden in de Champions League speelden, zijn de vette jaren voorbij. Lazio heeft de meeste spelers al een halfjaar niet meer betaald en de enige speler die zijn salaris nog ontvangt is Jaap Stam, omdat hij anders transfervrij wordt verklaard. Voor het eerst sinds jaren heeft Lazio deze zomer geen spelers kunnen kopen. Ondanks de verkoop van de twee topspelers Nesta (AC Milan) en Crespo (Inter) presteerde de kampioen van 2000 het, om over het vorige seizoen 103,1 miljoen euro verlies te lijden, dat niet meer door het bestuur kan worden geneutraliseerd. Oorzaak: het zuivelbedrijf van clubeigenaar Sergio Cragnotti staat op de rand van een faillissement. Fiorentina is er nog erger aan toe. In het seizoen 1999/2000 speelden de paarsen nog een rol van betekenis in de Champions League, nu is de club opgeheven en speelt opvolger Florentia Viola in de Serie C2, de vierde klasse van ItaliŽ. De eigenaar, filmmagnaat Vittorio Cecchi Gori, kon het niet meer bolwerken.
Fiorentina trekt in de Serie C2 meer toeschouwers dan vroeger in de landelijke subtop    Lazio en Fiorentina zijn zeker niet de enige clubs die het moeilijk hebben. In ItaliŽ leden de achttien clubs over het seizoen 2002/2003 in totaal 947,9 miljoen euro verlies. De laatste Belgische Europa-Cup-winnaar KV Mechelen is failliet. Leeds United staat 120 miljoen euro in de min. Atlťtico Madrid dreigt te overlijden. In het contract dat Barcelona deze zomer met Louis van Gaal sloot, stond een afkoopsom van 6 miljoen euro. Barcelona staat 40 miljoen euro schuld en moet door het stof om Van Gaal te kunnen ontslaan en hem tevreden te stellen met maar 4 miljoen. In Nederland zijn de afgelopen drie jaar FC Den Bosch, Cambuur Leeuwarden, Fortuna Sittard, Go Ahead Eagles, MVV, NAC, Sparta, TOP Oss, FC Twente, FC Utrecht, Vitesse, FC Volendam en VVV bedreigd geweest met een faillissement. Behalve bij Twente, Utrecht en Volendam stond de plaatselijke of provinciale overheid telkens klaar met een overbruggingskrediet of een gratis lening of wilde de overheid het stadion voor een groot bedrag overnemen.
De licentiecommissie van de KNVB heeft het nog niet aangedurfd om een club failliet te verklaren    Natuurlijk worden de clubs geconfronteerd met veel problemen tegelijk. In 1997 ging tv-zender Sport7 failliet. Alle betaaldvoetbalclubs hadden de begrotingen voor de komende jaren gebaseerd op de gigantische inkomsten van de commerciŽle zender. De belangstelling voor het voetbal nam exponentieel toe, net als de inkomsten van de tv-rechten. Eind jaren negentig hadden op drie na alle verenigingen in de Eredivisie een prachtig nieuw stadion gerealiseerd, waar de business seats maar al te vaak leeg staan. Door de algehele economische recessie komen Fortuna Sittard heeft z'n nieuwe stadion met 12.500 plaatsen nog nooit volgekregen. Gemiddeld zat het vorig seizoen halfvol. De NOS kan niet meer betalen voor het recht op de samenvattingen. Omdat de clubs het maximale bedrag Fortuna speelt met een halfleeg stadionop korte termijn willen, dreigen de uitzendingen over de Eredivisie versnipperd te worden. Voor de aantrekkelijkheid van het voetbal is zoiets dodelijk. In de 'nachtcarroussel' met beelden uit alle Eredivisiewedstrijden ontbreken beelden van Feyenoord, omdat de Rotterdammers hun herhalingsrechten niet collectief wensen te verkopen. Canal+ heeft het financieel zo moeilijk, dat het waarschijnlijk zijn contract met de Nederlandse clubs niet kan nakomen. Tot overmaat van ramp bleek afgelopen zomer dat de kurk waar het Nederlandse voetbal op drijft, de spelersverkoop, niet zoveel zekerheid biedt als gehoopt. Het onduidelijke nieuwe internationale transferregelement zorgde voor onzekerheid bij de clubs en een bijna totale stilstand van de transfermarkt. Hierdoor bleven Mark van Bommel, Kevin Hofland en Cristian Chivu een jaar langer in Nederland dan gepland, en kon het vůůrkomen dat Ajax, nota bene winnaar van de dubbel, een verlies van 25,8 miljoen euro leed. Van dat bedrag kunnen drie of vier modale Eredivisieploegen draaien.
NAC   De clubs zijn gedwongen om alles te verkopen wat los en vast zit. De meeste clubs hebben op hun shirts al een buik- en een rugsponsor. FC Den Bosch introduceerde vorig seizoen zelfs de 'bilreclame'. Gelukkig vond de KNVB dat weer net iets te ver gaan. Om de kunstmatige financiŽle groei in de voetbalwereld bij te kunnen houden, zijn de clubs bereid om hun ziel te verkopen. Ik heb het veel liever over het Kasteel dan over het ENECO Stadion. De Vliert ademt meer historie uit dan de schoenen van het Ecco Stadion. En hoewel de Olympische Spelen naar mijn weten nog nooit in Waalwijk hebben plaatsgevonden, vind ik het Gemeentelijk Sportpark Olympia toch een betere naam dan het Keukencentrum Mandenmakers Stadion. NAC, club in zwaar weer, heet tegenwoordig NAC Breda, 'om de band tussen club en gemeente beter uit te drukken'. Waarschijnlijk alleen maar bedoeld om de gemeente nog sneller met overbruggingskredieten over de brug te laten komen. Cambuur Leeuwarden, RKC Waalwijk, Heracles Almelo en RBC Roosendaal pasten dezelfde truc in het verleden al toe. De grappenrubriek van Voetbal International verwacht binnenkort een naamswijziging naar FC Utrecht Utrecht.
FC Utrecht   Het vervelende van het hele probleem, is dat er nauwelijks positieve uitzonderingen zijn. Recent onderzoek wees uit dat ongeveer zes van de 36 clubs in het betaalde voetbal zonder schulden zijn. Ook ontbreekt het realisme bij de bestuurders. FC Utrecht leed vorig seizoen 4,5 miljoen euro verlies en stevent nu af op een verlies van 5 miljoen. Wat moet je dan doen? Proberen het verlies op te vangen. Dat kan bijvoorbeeld op de transfermarkt. Maar nee, Utrecht laat Pascal Bosschaart niet naar Feyenoord vertrekken voor minder dan 5 miljoen. Daarmee zou het tekort van het hele jaar meteen zijn opgelost. Maar... Pascal Bosschaart, een speler zonder passeerbeweging en schot die nog nooit gescoord heeft! In deze situatie zou FC Utrecht alle spelers waar een miljoen voor geboden wordt, moeten laten gaan!
   Een mogelijke oplossing voor de opwaartse draaikolk op het gebied van salarissen is een goed functionerend licentiesysteem. Het idee van Galliani, dat clubs nooit meer dan tachtig procent van hun inkomsten mogen uitgeven, is natuurlijk vergezocht, maar het kan niet zo zijn dat - omdat geen enkele schuldeiser een club failliet durft te verklaren - de bobo's maar spelers kunnen blijven kopen. Het plan van de UEFA is, dat clubs die al te zwaar in de min staan, geen Europees voetbal mogen spelen. Dat zal ze leren. Het is alleen te hopen, dat een grote club als Barcelona in zo'n geval ook daadwerkelijk buiten de toernooien wordt gehouden.
   Tot dusverre zijn Nederland en Duitsland de enige landen, waar een acceptabel licentiesysteem bestaat. Elke club in heel Europa zou een divisie terug moeten worden gezet, als die meer dan tien procent van zijn omzet verlies maakt. Weg met de concurrentievervalsing in het betaald voetbal!