Voetbalartikelen

Interview met Fons Groenendijk

Klik hier als je geen blauwe balk boven ziet
25 oktober 2001
Dit artikel is ook verschenen in Socius 1 2001/2002

Omdat er al jarenlang in de Socius geen aandacht is besteed aan sport besloten we daar verandering in te brengen. We interviewden de Leidse ex-profvoetballer Fons Groenendijk.

Alfons Groenendijk (37) speelde 19 jaar lang betaald voetbal. Hij is opgegroeid in Leiden. Hij heeft havo gedaan op het Rembrandt. In de jeugd speelde hij bij LFC en UVS. Op zeventienjarige leeftijd ging hij van UVS naar FC Den Haag, waar hij prof werd. In zijn eerste jaren als prof deed hij journalistiek bij het LOI. Na vijf seizoenen FC Den Haag speelde de linkshalf vier jaar in Limburg voor Roda JC. Vervolgens speelde hij onder Louis van Gaal bij Ajax. Na die twee jaar week Groenendijk door blessures en concurrentie van Edgar Davids en Michel Kreek uit naar Manchester City. Na één jaar Engeland speelde hij vier seizoenen bij Sparta. Daarna zat hij nog drie jaar bij FC Utrecht. Deze zomer stopte hij met voetballen en werd assistent-trainer van Katwijk. De hoofdtrainer stapte vrij snel op, vanwege zijn drukke baan. Fons werd dus al binnen een maand hoofdtrainer van VV Katwijk, een topamateurploeg.
   Groenendijk was al in 2000 van plan om te stoppen, maar plakte er nog een jaar aan op verzoek van FC Utrecht. Toen hij twijfelde om door te gaan, kreeg hij een aantal aanbiedingen van clubs om de jeugd te trainen of, zoals bij Katwijk, assistent-trainer te worden. Toen hij echter nog een jaar bleef voetballen moesten de aanbiedingen even in de ijskast, maar het jaar erna stonden dezelfde clubs weer op de stoep om Groenendijk te strikken. Voetballers zeggen wel eens dat ze in een zwart gat vallen als hun loopbaan als speler is afgelopen. Groenendijk zegt dat hij het juist drukker heeft gekregen.
   Werk bij het voetbalmakelaarskantoor Sport-Promotion, VV Katwijk, zijn maandelijkse column bij het voetbalblad Johan en zijn gezin maken van Groenendijk een drukbezet man. Hij heeft een zoon van zes en een dochtertje van twee. Zijn zoontje speelt sinds dit jaar in de F12 van RCL, maar van Groenendijk hoeft híj geen voetballer te worden. Prof zijn is niet een zonnig eenvoudig bestaan; de vele blessures en operaties maken het bij tijd en wijlen erg zwaar. Groenendijk zelf is zeven keer geopereerd, aan oren, knieën en enkels. In zijn tweede seizoen bij Ajax was hij zeven maanden geblesseerd. Van Gaal zei daarom dat hij Groenendijk zeker geen basisplaats kon garanderen voor z'n derde seizoen. Daarom vertrok hij naar Manchester City. Ajax won twee jaar na zijn vertrek de Champions League en de wereldbeker.

Groenendijk strompelt het veld af met een knieblessure. Het bleek toch niet zijn laatste wedstrijd te zijn.

In de laatste twee maanden van zijn profcarričre was hij ook geblesseerd, dit keer aan z'n knie. Hij viel nog wel in in de laatste wedstrijd van vorig jaar, waarin Utrecht zich met een 6-0-winst op FC Groningen voor het eerst in tien jaar plaatste voor Europees voetbal. Nu nog steeds is Groenendijk onder behandeling voor zijn afgescheurde knieband.
   Over zijn toekomst heeft Groenendijk geen uitgesproken ideeën. Eerst zijn Oefenmeester 1 halen, een trainersdiploma, en zijn stage afmaken bij Katwijk. Verder ziet hij wel wat er komen zal. Het lijkt hem leuk om assistent-trainer te zijn in het betaald voetbal, maar sollicitatiebrieven schrijft hij niet.
   Fons kan meer dan duizend keer hooghouden. Hij stopt meestal maar als hij een lamme voet krijgt en wij hebben nu lamme handen van het schrijven.

Frank Beijen & Erik van Lakerveld