Voetbalartikelen

PSV kampioen: de ranglijst liegt niet

Klik hier als je geen blauwe balk boven ziet
6 mei 2001

PSV PSV kreeg vandaag de kampioensschaal uitgereikt, na de kampioenswedstrijd tegen Heerenveen (3-0). Dat dit al drie speeldagen voor het einde gebeurde, kwam toch vooral door de slechte prestaties van de andere twee topclubs, Ajax en Feyenoord.
   De subtoppers zijn dit seizoen nooit serieuze titelkandidaten geweest. SC Heerenveen en FC Twente stonden lang in de tweede helft van de ranglijst. Vitesse stond voor de winterstop lang aan de top van de ranglijst, maar kwam na kerst in een behoorlijke vormcrisis terecht. RKC Waalwijk en Roda JC zijn wel positieve verrassingen, maar eindigen waarschijnlijk niet in de top-drie. Je moet ook niet vergeten dat in 1981 voor het laatst een andere club dan Ajax, PSV of Feyenoord kampioen werd.

Ajax Ajax heeft sinds de opening van de Arena in 1996 nog maar n keer de kampioensschaal gewonnen (in 1998) en is bezig aan een overgangsjaar. Trainer Co Adriaanse probeerde aan het begin van het seizoen de druk laag te houden, door in te zetten op een eindklassering van plaats vijf tot n. Al breken er op dit moment wel enkele Ajax-talenten door (Chivu, Pasanen, Ikedia, Van der Gun en Van der Vaart), de ploeg blijft uitblinken in defensieve zwakte. Al compenseert Ajax dat wel een beetje, want het is de meest doeltreffende ploeg van de Eredivisie.
Feyenoord    Feyenoord had een geweldige seizoensstart. De eerste verliesbeurt van Feyenoord liet lang op zich wachten. Tot aan de winterstop beheersten de Rotterdammers de Eredivisie. Maar sinds december ging het steeds verder bergafwaarts. Het begon met het speelverbod van Leonardo. De jonge linksbuiten speelde de eerste maanden van de competitie op een vals Portugees paspoort. Vlak voor de wedstrijd tegen Ajax kwam dat aan het licht. De klassieker tegen Ajax was op 10 december zijn laatste wedstrijd voor Feyenoord, voordat Leonardo op 18 maart tegen FC Twente terugkeerde. Ebi Smolarek en Peter van Vossen probeerden het ontbreken van Leonardo op te vangen. Feyenoord moest ook andere belangrijke spelers langdurig missen. Kees van Wonderen, Paul Bosvelt en Patrick Paauwe - toch het hart van de ploeg - ontbraken door blessures. Bonaventure Kalou werd voor vier wedstrijden geschorst na een domme rode kaart in de uitwedstrijd tegen SC Heerenveen, en raakte ook nog geblesseerd. Aanvaller Jon Dahl Tomasson, voorstopper Ferry de Haan en keeper Jurek Dudek raakten ook behoorlijk uit vorm. Na de winterstop zette Feyenoord een verschrikkelijke serie neer waarin het amper nog wedstrijden kon winnen, met als dieptepunten de verliesbeurten in thuiswedstrijden tegen staartploegen De Graafschap en Fortuna Sittard. Feyenoord verloor de voorsprong op PSV van in de winterstop en moet zelfs vrezen voor de tweede plaats.

Dr ligt volgens velen het verschil tussen Feyenoord en PSV. Feyenoord-trainer Bert van Marwijk moet bij een blessure of schorsing de opstelling helemaal omgooien. PSV zet gewoon een reservespeler in. Met Arnold Bruggink, Chris van der Weerden, Ernest Faber, Joonas Kolkka, Theo Lucius en Adil Ramzi heeft de kampioen een bijzonder sterke reservebank. Dat is geen overbodige luxe, want de Eindhovenaren moeten dit seizoen precies 51 officile wedstrijden afwerken (n voor de Johan Cruijff Schaal, vier voor de Amstel Cup, zes voor de Champions League, zes voor de UEFA Cup en 34 in de Eredivisie).
   In augustus was het nog helemaal niet zo waarschijnlijk dat PSV de titel zou pakken. Het uiterst succesvolle spitsenduo Nilis-Van Nistelrooij was uit elkaar gevallen, want Luc Nilis was vertrokken naar Aston Villa en Van Nistelrooij had een vreselijke knieblessure opgelopen. De jonge Joegoslaaf Mateja Kezman was voor veel geld aangetrokken om Van Nistelrooij op te volgen, en Arnold Bruggink, die al drie jaar als ideale nummer twaalf fungeerde, had al bewezen dat hij de leegte van Nilis kon invullen. Het was helemaal niet zeker dat Kezman ook in Eindhoven zo trefzeker zou zijn. Ook op de positie van rechtshalf/rechtsbuiten en linksachter waren er onzekerheden. Zou Adil Ramzi of Dennis Rommedahl zich goed doorontwikkelen en kan Jan Heintze het niveau nog wel aan?
   Nu voert Mateja Kezman toch mooi de topscorerslijst aan. Dennis Rommedahl is nog steeds wisselvallig, maar is soms nauwelijks af te stoppen en heeft wel een basisplaats veroverd, en Jan Heintze en alleskunner Wilfred Bouma vangen de linksbackpositie meer dan behoorlijk op.
   Zo trekt Kezman de mooie Eindhovense traditie van topspitsen door. Romrio, Nilis, Ronaldo en Van Nistelrooij gingen hem in de laatste jaren voor. De alweer herstelde Ruud van Nistelrooij dwong de verwachte miljoenentransfer naar Manchester United af.
   Over de echte kracht van het elftal heb ik het nog niet gehad: de as. Eric Gerets grijpt elke gelegenheid aan om zijn centrale verdediging te complimenteren. Ronald Waterreus is al jaren de meest constante keeper van Nederland. Joeri Nikiforov heeft zich van een twijfelaar ontwikkeld tot een aardige mandekker, die met veel inzet en concentratie bijna foutloze wedstrijden kan spelen. Maar hij moet de opbouw meestal maar overlaten aan Kevin Hofland. De Limburger - 21 jaar nog maar - is in een jaar tijd een absolute topspeler op de Nederlandse velden geworden. Hij is verschrikkelijk compleet, al op zo'n jonge leeftijd. Hofland zit over een paar jaar bij een Europese topclub en is dan vaste waarde van het Nederlands elftal. Johann Vogel en Mark van Bommel kunnen ook hogerop. Johann Vogel is geen opvallende voetballer, maar wel n die alles doet voor zijn ploeg: lichte overtredingen die soms nodig zijn om de tegenstander uit zijn ritme te halen of aangeven dat er gejaagd moet worden. Maar bovenal kan de Zwitser geweldig het spel verplaatsen en het tempo van de bal bepalen. Eigenlijk is Vogel de ideale aanvoerder, maar Mark van Bommel mag het vaantje dragen. Van Bommel is een behoorlijke centrale middenvelder, maar heeft nog wel zwakke plekken. Hij pakt teveel kaarten en hij zou nog net iets snellere beslissingen in het veld moeten nemen. Maar dat Van Bommel talent heeft is duidelijk. Vooral zijn lange pass en zijn rushes naar voren zijn soms indrukwekkend.

UEFA Cup Het lijkt erop dat er behalve Ruud van Nistelrooij niet veel spelers PSV zullen verlaten. Als deze sterke groep intact blijft, heeft PSV volgend seizoen weinig van Feyenoord of Ajax te vrezen. Niet alleen volgens de ranglijst, maar ook volgens de Europese resultaten is PSV de beste Nederlandse club van het moment. Feyenoord en Ajax vlogen al voor de winterstop uit het UEFA-Cup-toernooi. PSV werd derde in zijn Champions-League-poule, en bereikte via de achterdeur nog bijna de halve finale van de UEFA Cup. Maar aan de andere zijn Feyenoord en Ajax zich ook aan het versterken.
Champions League    Voor het aanzien van het Nederlandse voetbal zijn volgend seizoen goede resultaten in de Europa Cup in ieder geval belangrijker dan een derde kampioenschap voor PSV. Laat daarom een geslaagde Champions League volgend jaar het grootste doel van PSV zijn.