Voetbalartikelen

Vrije trappen minder gevaarlijk met muurtje?

Klik hier als je geen blauwe balk boven ziet
17 november 2000

Op een gegeven moment, ergens lang geleden in de voetbalgeschiedenis, besloten keepers bij vrije trappen vlak voor hun neus een muurtje op te stellen, om hun tegenstanders te verhinderen om direct te scoren. In het huidige profvoetbal lopen er inmiddels bij elke club wel een aantal vrije-trappenspecialisten, met als specialiteit het krullen van de bal over het muurtje heen. Sommige specialisten zijn nog beter dan de anderen. Maar er zijn er maar weinig die zowel over het muurtje kunnen krullen als vlak over de grond kunnen knallen. Jean-Paul van Gastel, Luc Nilis en Sunday Oliseh vormen (of vormden?) in Nederland de uitzondering op deze regel.
 Er is al vaker geopperd om dan maar in het vervolg zonder muurtje een vrije trap te proberen te keren. Edwin van der Sar zei het ooit zelf tegen Henk Spaan. Toch blijft ook Van der Sar (van zichzelf niet echt een vrije-trappenkiller) een muurtje opstellen. In het conservatieve wereldje van het profvoetbal houden ze niet zo van vernieuwingen.
 In een korte tijd is Edwin van der Sar twee keer slachtoffer geworden van zijn koppigheid/bijgeloof. Vorige week moest zijn club Juventus, waar de lange Voorhouter sinds de zomer van 1999 speelt, een uitwedstrijd van Panathinaikos winnen om niet te worden uitgeschakeld voor de Champions League. In de eigen competitie en de Europa Cup gaat het niet best met de Turijnse topclub en Van der Sar, uit vorm, ligt onder vuur, omdat hij al een tijdje geen goede reddingen meer verricht.
Juventus  Uit een vrije trap, schiet Paulo Sousa de Grieken naar een prettige voorsprong, terwijl Van der Sar nog bezig is met het neerzetten van zijn muurtje. Even later wordt Van der Sar van het veld gestuurd, omdat hij in een één-op-één-situatie een strafschop veroorzaakt en zijn tweede gele kaart ontvangt. De penalty wordt verzilverd en Van der Sar geeft onbedoeld het laatste zetje dat Juve uit de Champions League werkt.
 Eergisteren, Spanje - Nederland. Van der Sar staat redelijk te keepen, voor een doelman in zijn dramatische vorm. Op een heerlijke plek voor een rechtspoot mag Fernando Hierro een keeper-uit-vorm beproeven met een vrije trap. De bal vliegt naar de verwachte rechterhoek van de goal, maar Van der Sar keert hem niet omdat hij door het muurtje de bal niet ziet aankomen.
 Vanavond, Roda JC - FC Utrecht, 84ste minuut, 1-1-stand. Eric van der Luer, ook een erkend specialist, mag een vrije trap nemen, op een gevaarlijk punt, rechts voor het doel vanuit de goal van keeper Wapenaar gezien. Een ideale plek voor de rechtsbenige Van der Luer. Harald Wapenaar ziet ruim op tijd dat de bal naar zijn rechterhoek krult en lijkt de bal te gaan stoppen. Plotseling springt uit het muurtje Jean-Paul de Jong zo hoog mogelijk om de bal weg te koppen. Had hij beter niet kunnen doen, De Jong verandert de koers van de bal en zorgt dat hij in de hoek die Wapenaar niet dekt terechtkomt: 2-1, over en sluiten.
 Als Wapenaar nou geen muur had opgesteld, had Van der Luer waarschijnlijk over de grond geschoten. Zo had hij, met zijn krullende trap, niet kunnen scoren. Het muurtje neemt de keeper het zicht af. Met een stuk of zes spelers in het muurtje kan de tegenstander het strafschop vol met aanvallende koppers zetten, of heeft de tegenstander genoeg man over voor een verrassende variant.
 Het is de moeite in ieder geval waard om als topclub eens op vrije trappen zonder muur verdedigen en afronden te trainen, want er vallen steeds meer doelpunten uit hoekschoppen en vrije trappen.