Franks ideale opstelling voor het Nederlands Elftal


Edwin van der Sar
(Ruud Hesp, Ed de Goey)


Michael Reiziger        Jaap Stam            Frank de Boer
(André Ooijer)    (Frank de Boer, Winston Bogarde)    (Winston Bogarde) 


Wim Jonk
(Frank de Boer)Aron Winter                           Edgar Davids
(Clarence Seedorf)                       (Phillip Cocu)
Dennis Bergkamp
(Clarence Seedorf, Ronald de Boer)


                         
                         
Ronald de Boer                         Marc Overmars
(Gaston Taument)                      (Boudewijn Zenden)
          
Patrick Kluivert
(Dennis Bergkamp, Pierre van Hooijdonk)Dit is een elftal in 4-3-3. Het is een best gewaagde opstelling, omdat de as van het veld heel aanvallend is ingesteld, met Wim Jonk die een vrije rol voor de verdediging heeft en Dennis Bergkamp die met de spitsen voor zich speelt. Jonk en Bergkamp kunnen allebei de gaatjes dichtlopen en kennen bovendien elkaar van Internazionale en Ajax. De vleugels van het middenveld zijn van nature verdedigende voetballers. Als je Clarence Seedorf en Phillip Cocu opstelt, is het effect hier van weg. Marc Overmars en Edgar Davids bestrijken allebei erg veel ruimte, door hun snelheid en Edgar Davids heeft ook nog een grote werklust en is bovendien goed in vorm. Overmars vormt een voortdurend gevaar en Overmars en Davids kennen elkaar nog van Ajax. Voor Ronald de Boer heb ik een zwervende rol gekozen, het is geen typische rechtsbuiten. Hij kan naar binnen komen en een tussenstation voor Dennis Bergkamp en Patrick Kluivert vormen.
In het doel is de keuze voor Van der Sar echt vanzelfsprekend. Ik roep al tijden dat hij de beste keeper van de wereld is. In een geval van een blessure of schorsing van Van der Sar, zou ik eerder Ruud Hesp dan Ed de Goey kiezen. Barcelona (Hesp) is toch een trapje hoger dan Chelsea (De Goey), en daar komt nog eens bij dat Hesp jonger is, De Goey te veel een showkeeper is en Hesp, niet geheel zonder geluk (#1 Vitor Baa was lange tijd geblesseerd en de trainer is er Nederlands) Barcelona's eerste keeper heeft verdreven. Rechts achterin komt Michael Reiziger te staan. Reiziger wordt niet erg vaak opgesteld de laatste tijd bij Barcelona; hij is uit vorm. Jaap Stam staat laatste man, dat is zeker geen verrassing. Hij heeft PSV Fl. 35.000.000,-- opgebracht, gaat na de zomer naar Manchester United en is één van de beste, zo niet de beste, mandekker van de wereld. Vandaar dat hij ook een mandekkende rol krijgt. Wim Jonk wordt voorstopper, hij kent Stam en Bergkamp goed en is een creatieve voetballer. Frank de Boer komt links achterin. Een positie waar hij zich misschien niet al te goed in thuisvoelt, maar waar hij wel geschikt voor is. Aron Winter is voor mij eerste keus, rechts op het middenveld. Hij is betrouwbaar en speelt bij een topclub in het buitenland. Volgens de Italiaanse statistieken was hij afgelopen seizoen bij Inter n van de beste spelers van de Serie A.

Het voordeel van een 4-3-3-formatie is dat (zie de Ajax-Europa-Cupwedstrijden) er constante druk en constant gevaar van de vleugels komt en het niet vaak gespeeld wordt en het dus moeilijk tegen te houden is voor de tegenstanders. Ronald de Boer is geen klassieke rechtsbuiten, maar hij brengt wel extra creativiteit in de voorste lijn. De creatieve rol op het middenveld is voor Dennis Bergkamp, met het spel voor zich, en in de verdediging voor Wim Jonk en Frank de Boer.
In elke linie zit ook één aggressieve speler om de bal te veroveren, nl. Wim Jonk achterin, Edgar Davids in het midden en Patrick Kluivert voorin.