De familiesite Beijen/Beyen
door Laurens Beijen
De voorpagina
Het inhoudsoverzicht
De volgende pagina
De vorige pagina
De voornamenlijst
De fotogalerij
Zoeken op deze website
Reacties of vragen

De tak Jan Thomas van de IJsselsteinse familie

Dirk Beijen en zijn zoon Amel

Dit is de eerste pagina over leden van de subtak Dirk van de tak Jan Thomas. Na deze pagina volgen er nog vijf andere over leden van deze subtak:
  • Pieter Beijen (1824-1878) en zijn nakomelingen,
  • Willem Beijen (1830-1895) en zijn nakomelingen,
  • Dirk Beijen (1836-1875) en zijn nakomelingen,
  • Janna Beijen (1846-1927) en haar nakomelingen en
  • Piet Beijen, onderwijzer, sportman en organisator.
  • Dirk Beijen

    Dirk Beijen (10.1), de oudste zoon van Jan Thomas Beijen, werd in 1770 geboren in Benschop. Hij trouwde in 1790 met zijn plaatsgenote Barbara de Jongh. Na hun huwelijk woonden Dirk en Barbara lange tijd in Bodegraven, waar de familie van Dirks moeder vandaan kwam. Ze kregen drie dochters, van wie de jongste maar een paar maanden oud werd, en een zoon, de hieronder genoemde Amel.
    Omstreeks 1807 kwam Dirk terug naar Benschop. Zijn werkzaamheden lijken wat wisselend te zijn geweest. Soms werd hij als bouwman (boer) vermeld, soms als koopman.

    Barbara overleed in 1815 in Bodegraven. Zij werd in het overlijdensregister vermeld als dienstmaagd van een Bodegraafse boer. Dat zou erop kunnen wijzen dat Barbara en Dirk uit elkaar waren gegaan, overigens zonder te scheiden. Dirk overleed in 1831 in Benschop.

    Amel Beijen

    De enige zoon van Dirk was Amel Beijen (11.2). Hij werd geboren in 1791 in Bodegraven. Zijn voornaam was afkomstig van zijn grootvader van moederskant, Amel de Jongh.

    Amel trouwde in 1820 met Jannigje de Jong, die in 1795 geboren was in Noord-Polsbroek. Amel en Jannigje waren op twee manieren achterneef en -nicht: Jannigjes grootmoeder van vaderskant Christina Beijen (9.1) was de zuster van Amels grootvader van vaderskant Jan Thomas Beijen en Jannigjes grootvader van vaderskant Willem de Jong(h) was een broer van Amels grootvader van moederskant Amel de Jongh.
    Opvallend is dat Amels vader Dirk Beijen ervoor koos om niet zelf aanwezig te zijn bij het huwelijk dat in zijn woonplaats Benschop gesloten werd. In plaats daarvan ging hij de dag ervoor naar een notaris in IJsselstein om zijn toestemming voor het huwelijk te laten vastleggen.

    Amel en Jannigje kregen acht kinderen. Jannigje overleed in 1833.
    In 1835 hertrouwde Amel met de in 1811 geboren dienstbode Trijntje van 't Hoog. Met haar kreeg hij nog negen kinderen. De eerste van deze negen, Annigje (12.9), werd al in 1834 geboren. Zij droeg eerst de naam van haar moeder en werd in 1835 bij het huwelijk van haar ouders 'gewettigd'.
    Vijf van de zeventien kinderen van Amel overleden op jonge leeftijd.

    Hierboven staan links de handtekeningen van Amel en Jannigje in de trouwakte uit 1820.
    Rechts staat de handtekening van Amel in de trouwakte uit 1835. Trijntje hoefde haar handtekening niet te zetten omdat ze had verklaard "door ongeletterdheid haren naam niet te kunnen schrijven."
    Er was bij de huwelijksvoltrekking in 1835 ook discussie over de schrijfwijze van de naam Beijen of Bijen. Amel en de getuigen verklaarden onder ede dat het Bijen moest zijn "welke naam in de overgelegde bewijzen van overlijden zijns Vaders en Grootvaders van Vaderszijde verkeerdelijk voorkomt als Beijen".
    Overigens werden tien van de zeventien kinderen van Amel als Beijen aangegeven. Daarna werd in deze subtak voor iedereen de naam Beijen gebruikt.

    Amel was boer, eerst in Noord-Polsbroek en later in Benschop. Hij overleed in 1848, 56 jaar oud. Op dat moment waren nog acht van zijn kinderen onder de veertien jaar. Bij zijn overlijden was hij eigenaar van een boerderij aan het Benedeneind Zuidzijde in Benschop, die eerder eigendom was geweest van zijn eerste schoonvader Pieter de Jong.

    In 1849, een jaar na het overlijden van Amel, hertrouwde Trijntje van 't Hoog met de uit Waarder afkomstige Teunis de Wit. Trijntje was toen 37, Teunis was 26. Hij trok in bij Trijntje en haar kinderen en stiefkinderen. Samen kregen ze nog twee kinderen, die echter beiden jong overleden.
    Teunis overleed relatief jong in 1867. Trijntje werd 79; zij overleed in 1891.

    Het vervolg van de subtak

    De naam Beijen werd aan het nageslacht doorgegeven via vier van Amels kinderen: zijn zoons Pieter en Willem uit zijn eerste huwelijk en zijn zoon Dirk en zijn dochter Janna uit zijn tweede huwelijk. Zij en hun nakomelingen worden besproken op de volgende pagina's. Het kleine schemaatje hieronder laat zien hoeveel van de huidige naamdragers Beijen hun naam aan hen ontlenen (peiljaar 2023).


       De volgende pagina

    De voorpagina
    Het inhoudsoverzicht

    De bovenkant van de pagina
    Zoeken op deze website

    Reacties of vragen