Voetbalartikelen

Van Raaij heeft nog steeds niet door dat niemand behoefte heeft aan een Euro League

Klik hier als je geen blauwe balk boven ziet
24 april 2002

Ik word zo moe van Harry van Raaij. Hij vond het woensdagavond na PSV - Willem II weer nodig om het verhaal van de Euro League en de BeNe-liga op te rakelen. Ik had gehoopt dat de PSV-voorzitter inmiddels had ontdekt dat niemand behoefte heeft aan zo'n misschien meer geld genererende competitie.
   De onvrede van Van Raaij komt voort uit het idee, dat de prestaties van de Nederlandse clubs de laatste jaren achteruit hollen, naar een onherstelbaar laag niveau. Daar gaat meneer Van Raaij even voorbij aan het feit dat in de jaren negentig, voordat iedereen de afgelopen drie jaar alarm ging slaan, alleen Ajax een paar goede Europese seizoenen speelde. Het was te danken aan de uitzonderlijke lichting talent die Louis van Gaal onder zijn hoede kreeg en in veel mindere mate aan de bijzondere 'Hollandse Stijl'.
   Natuurlijk is met de Eredivisie in ons kleine land niet veel geld te verdienen, maar het blijft maar zeer de vraag of PSV meer geld aan tv-rechten ophaalt in een Euro League. Ik kijk, en velen met mij, zeker weten liever naar de samenvatting van RKC - PSV dan naar die van Brndby - PSV. Het wordt bijna onmogelijk voor de supporters om alle uitwedstrijden te bezoeken, en ze blijven ook weg bij thuiswedstrijden als ze niets hebben met de tegenstanders. Er blijft bijna niks meer over van de Eredivisie, waar NAC ineens kampioen kan worden, en ook niet van de Belgische competitie.
   De Nederlandse topclubs kunnen inderdaad niet veel mr dan incidenteel Europees stunten, maar er is nooit een Nederlandse club structureel Europese top geweest. Momenteel bewijst Feyenoord dat een Nederlandse club nog steeds een Europa-Cup-finale kan bereiken.
   Meneer Van Raaij wil niet dat de Nederlandse competitie het lachertje van Europa wordt. Dat bereikt hij juist wl als hij zijn plannen doorzet. Een Euro League in plaats van een normale competitie waarin ook Champions-League-plaatsen te verdienen zijn is geen optie, en een BeNe-Liga lijkt me al helemaal niks. Het kan niet de bedoeling zijn om het traditionele Nederlandse en Europese voetballandschap te ontwrichten.