Voetbalartikelen

Hands van de keeper zou ook geel moeten zijn

Klik hier als je geen blauwe balk boven ziet
17 oktober 2000

SC Heerenveen Heerenveen moet het vanavond opnemen tegen de Griekse kampioen Olympiakos Piraeus voor de Champions League. De Friezen staan onderaan de poule met drie verliesbeurten uit evenveel wedstrijden. Het gaat vandaag echter aardig gelijk op met de Griekse miljoenenploeg. Tieme Klompe heeft de bal in het hart van de verdediging, maar ziet geen goede afspeelmogelijkheden. Dan maar een lange bal, denkt Tieme. De verdediger tilt zijn hoofd en kijkt welke aanvallers vrijstaan. Huizingh? Nee. Uitblinker Nurmela? Toevallig niet. Anthony Lurling is wel net even losgelaten door zijn mandekker. Met zijn keurige wreeftrap legt Klompe de bal in de loop van Lurling. Keeper Eleftheropoulos van de tegenpartij komt plotseling uit en vangt de bal op aan de rand van zijn strafschopgebied. Door zijn hoge snelheid kan hij niet op tijd remmen en de grote doelman ziet pas buiten de lijnen kans om de bal naar voren te gooien.
Olympiakos Piraeus  De scheidsrechter fluit. Het publiek roert zich. Dimitrios Eleftheropoulos bidt. Op deze overtreding staat maar één straf: rood. Maar wat zien Eleftheropoulos, het publiek, Lurling en Klompe? De Duitse scheidsrechter trekt slechts geel.

Volgens de spelregels had Eleftheropoulos van het veld gestuurd moeten worden, waarna de Griekse trainer een veldspeler eraf zou moeten wisselen om de reservekeeper in te kunnen laten vallen. Zo had Heerenveen (nog) aanzienlijk meer kans gehad om Olympiakos te verslaan. Maar helaas wordt deze regel nog amper nageleefd. Veel te vaak trekken scheidsrechters bij hands van keepers buiten het eigen strafschopgebied slechts geel, om de supporters van de partij van de doelman niet te veel tegen zich te krijgen. Het is alleen bijzonder vervelend voor (het publiek van) de andere partij.
 Eigenlijk is dit een rare regel. Waarom zou een keeper buiten het strafschopgebied niet dezelfde rechten hebben als een veldspeler? Dat zou een gele kaart voor opzettelijk hands buiten de 'zestien' en gewoon doorspelen bij contact tussen hand en bal erbinnen betekenen. Ik zie geen bezwaren.