Logo France 98

Le Tour d'Orange

Guus Hiddink heeft de lijst van Nederlands internationals die tijdens het WK voor Nederland uit komen bekend gemaakt. Dit zijn 22 spelers.

De selectie telt drie keepers, zes verdedigers, negen middenvelders en vier aanvallers.
Er zijn twee spelers geselecteerd die nog nooit een interland hebben gespeeld, namelijk Ruud Hesp, de derde keeper, de man in vorm en Jerrel 'Jimmy' Hasselbaink. Hij heeft zestien doelpunten in de Engelse Premier League gemaakt voor zijn club Leeds United. Guus Hiddink verkoos Hasselbaink boven Michael Mols van FC Utrecht, die drie interlands speelde, waarvan twee (tegen de VS en tegen Mexico) tijdens een recente trainingsstage in Fort Lauderdale, waar hij aangaf dat het tempo voor hem iets te hoog lag. Mols is ook niet meer zo in vorm.

PSV is hofleverancier met vijf internationals (Jaap Stam, Wim Jonk, Phillip Cocu, Arthur Numan en Boudewijn Zenden waarvan er na de zomer maar eentje overblijft), daarna komen Ajax en FC Barcelona met elk drie afgevaardigden (na de zomer vijf), dan Arsenal met twee spelers.

De enige speler die niet van een club uit een hoogste divisie komt, is Pierre van Hooijdonk. Hij speelt bij Nottingham Forrest, waarmee hij dit seizoen terugpromoveerde naar de Premier League.

Er zitten geen spelers van buiten de traditionele Nederlandse top-3 in de selectie.

Selectie:


1	Edwin v/d Sar		Ajax		Doel
2	Michael Reiziger	FC Barcelona	Rechtsback
3	Jaap Stam		PSV/Manchester ULaatste man
4	Frank de Boer		Ajax		Centrumverdediger
5	Arthur Numan		PSV/Glasgow R.	Linksback
6	Wim Jonk		PSV		Centrale middenvelder
7	Ronald de Boer		Ajax		Rechtshalf/spits
8	Dennis Bergkamp		Arsenal		Hangende spits
9	Patrick Kluivert	AC Milan	Diepe spits
10	Clarence Seedorf	Real Madrid	Achter de spits
11	Phillip Cocu		PSV/FC BarcelonaLinkshalf
12	Boudewijn Zenden	PSV/FC BarcelonaLinkshalf (-buiten)
13	André Ooijer		PSV		Rechtsback
14	Marc Overmars		Arsenal		Linkshalf (-buiten)
15	Winston Bogarde		FC Barcelona	Linksback
16	Edgar Davids		Juventus	Centrale middenvelder
17	Pierre van Hooijdonk	Nottingham F.	Diepe/Hangende spits
18	Ed de Goey		Chelsea FC	Doel
19	Giovanni v. Bronckhorst	Feyenoord/Gl.R.	Linkshalf
20	Aron Winter		Internazionale	Rechtshalf
21	Jimmy Hasselbaink	Leeds United	Diepe/Hangende spits
22	Ruud Hesp		FC Barcelona	Doel
Fred Grim, Michael Mols, Orlando Trustfull, André Ooijer, Jean-Paul van Gastel waren buiten de selectie voor de zogenaamde 'stand-by-lijst' geselecteerd, voor het geval dat één van de al geselecteerde internationals het al 'begaf' vlak voor 't WK. Dat is met één speler, Ferdi Vierklau, gebeurd. Voor hem is André Ooijer 'ingevallen', met het slechtste nummer dat je maar kunt hebben, weliswaar, 13. En dat zeggen ze nog dat voetballers niet bijgelovig zijn.
Vierklau en Ooijer zijn beide rechter vleugelverdedigers die ook in het hart van de verdediging kunnen spelen, net als de fysiek sterke, ervaren, snelle en angst inboezemende Ulrich van Gobbel, trouwens. Die is toch net als Richard Witschge een speler die wel weer terug in de Zeister kaartenbak zoumogen. Opbouwend is Van Gobbel misschien wat minder sterk, maar dat wordt automatisch gecompenseerd door de fantastische opbouwers die er verder achterin rondlopen bij Oranje.

Na Nederland - België (0-0), waar Dennis Bergkamp inviel, werd bekend gemaakt dat Bergkamp tegen Zuid-Korea in de basis zal staan. De andere spits Patrick Kluivert, die twee wedstrijden werd geschorst na een rode kaart, kan niet worden opgesteld. Voor hem staat waarschijnlijk Pierre van Hooijdonk in de basis.